Mat, materiel och stridsbåtar när marinen bjuder in till Galärparken

Den svenska marinen har löst samma uppgifter oavbrutet i 500 år. Än i dag fyller marinen huvudsakligen samma funktion som på Gustav Vasas tid. Marinens jubileumsår uppmärksammas på flera sätt under 2022 och i helgen är allmänheten välkommen att besöka marinen i Galärparken utanför Vasamuseum i Stockholm.

sjöman på fartyg
sjöman på fartyg
Marinen firar 500-års jubileum med roliga evenemang i Galärparken i Stockholm den 4 -5 juni. Foto: Rebecca Landberg/Försvarsmakten
Ungdomar på kaj tittar på krigsfartyg
Marinens besök i Härnösand i maj lockade många ungdomar som ville veta mer om krigsfartyg och livet som sjöman. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
Orkester på kaj framför krigsfartyg
Försvarsmusiken spelade i solskenet på kajen i Härnösand. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Startskottet för marinen

Den 7 juni 1522 levererades tio bestyckade örlogsfartyg till Sverige från Lübeck. Sverige hade behov av att bygga en egen flott för att stärka sin position i Östersjön. Handeln och sjöfarten ökade och sjöröveri var ett utbrett problem. Det krävdes kontroll och närvaro på havet för att säkra sina egna intressen och säkerhet. Femhundra år senare är betydelsen av havet och den svenska marinen minst lika stor som när den bildades.

Välkommen till Galärparken i Stockholm

Den 4-5 juni bjuder marinen in allmänheten till ett evenemang i Galärparken utanför Vasamuséet. Detta evenemang är en del i firandet av marinens jubileumsår. Parken kommer att vara öppen lördag och söndag, klockan 10.00-16.00.

I Galärparken har du som besökare möjlighet att träffa vår personal, mäta dina krafter och testa din fysik samt göra virituella besök på våra fartyg. Ta del av vår historia, matkultur, materiel och utrustning. I utställningsområdet finns bland mycket annat stridsbåtar, gruppbåt, uppvisningsbassäng, teknisk hörna och möjlighet att provsmaka historiska maträtter. För de allra yngsta besökarna finns lekplatsen "Mini-marinen".

Mer information och program.

Fler evenemang under året

Marinen kommer att fira på fler platser under året, så för att inte missa ett tillfälle att möta marinen, gå in på den här länken för att se hela programmet.