Nyckelspelare i förbandets underhållskedja

En beställning inkommer. Ett kompani behöver försörjas med livsmedel, drivmedel och ammunition för att kunna fortsätta. Nu är det dags för kommissarierna att se över vad som finns, förbereda och leverera underhåll.

Under våren genomfördes GKÖ (grundläggande krigsförbandsövningen) på både väst- och ostkusten. Övningen utgjorde också ett viktigt slutprov där soldaterna fick möjlighet att sätta samman alla kunskaper de fått under utbildningen i ett verklighetsnära scenario.
Under våren genomfördes GKÖ (grundläggande krigsförbandsövning) på både väst- och ostkusten. Övningen utgjorde också ett viktigt slutprov där soldaterna fick möjlighet att sätta samman alla kunskaper de fått under utbildningen i ett verklighetsnära scenario. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

– Det bästa med att vara här är variationen. Det kan vara högt tempo, mycket att göra men sen så får vi göra många olika tjänster, det kan vara fångtjänst som går ut på att vi tar hand om fångar. Då övar vi på att upprätta fångplats genom att ta reda på vad vi behöver för materiel och resurser för att göra det, säger Ebba Trolle.

Ebba har varit på Amfibieregementet i tio månader som värnpliktig. Hon visste inte var hon ville hamna när hon mönstrade, men kände till Amfibieregementet. Så när de föreslog kommissarie vid Amfibieregementet var det taget.

– Jag kan faktiskt inte komma på något som är tråkigt på rak arm. För om allt går som det ska och försörjningen går bra så kan det bli lite lugnt efter och det kan bli tråkigt, samtidigt som det alltid finns något att göra, så som att förbereda och inventera, säger Ebba.

Ebba i samband med ett försörjningsmoment under GKÖ. Kommissarie är en titel för en tjänsteman med ett relativt självständigt uppdrag.
Ebba i samband med ett försörjningsmoment under GKÖ. Kommissarie är en titel för en tjänsteman med ett relativt självständigt uppdrag. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

En avgörande detaljkunskap

Kommissarier utbildas inom logistik och får lära sig att förbereda och sammanställa de underhållsbehov som finns vid förbandet. Det handlar om att försörja förbandets olika enheter ute i fält och tillse att alla hela tiden har vad som behövs för att kunna fortsätta lösa tilldelade uppgifter. Det kan handla om allt från att dela ut ammunition och mat till olika former av expenser, det vill säga småprylar som skrivblock, pennor eller batterier.

–Som kommissarie är det viktigt att hålla koll på alla grejerna. Se till att ha koll på allt man har och allt man ger ut. För det underlättar verkligen för en själv sen till nästa gång man ska iväg och försörja, vad vi har och sådär. Det är bra att uppdatera sig om vad som finns. Det är väldigt mycket inventering, så det kan man förbereda sig på. Det underlättar för en själv om man har en bra överblick och kan öka tempot i arbetet ibland för det kommer behöva gå fort när kompanierna ska ha grejerna, avslutar Ebba.