Uppskattade dykare på skarpa uppdrag

En intensiv dykperiod börjar snart lida mot sitt slut för UV-enheten på Marinbasen. Våren, sommaren och hösten är den tiden då många jobb måste hinnas med eftersom man måste förhålla sig till väder och vind. Dykarna på UV-enheten är några av de som dyker allra mest inom Försvarsmakten.

Marinbasens UV-enhet genomför många dykjobb av varierande karaktär på uppdrag av flera "kunder". Foto: Joakim Nordstrand/Försvarsmakten
Ett rutinuppdrag genomfört där det konstaterades att en flytboj på en sonarbana behöver bytas. Foto: Joakim Nordstrand/Försvarsmakten
Trots att dagens jobb är ett relativt vanligt uppdrag kräver det samma rutiner och koncentration för att förbereda sig. Foto: Joakim Nordstrand/Försvarsmakten

UV-enheten tillhör Marinbasens marinverkstäder och de gör en mängd olika jobb åt många uppdragsgivare. De är mycket efterfrågade och utför kvalificerade jobb på både öst- och västkusten. Det kan handla om byte och underhåll av undervattenssensorer, kabelarbeten, besiktning av undervattensobjekt och om dokumentation. Det kan också vara enklare jobb som borttagning av skräp och tampar i propellrar på marinens fartyg.

Genomgång av dagens jobb med dykledare Henrik. Dyktiden uppskattas till 20 minuter. Foto: Joakim Nordstrand/Försvarsmakten

Dagens uppdrag består i att undersöka och dokumentera undervattensbojar på en sonarmålsbana i den blekingska skärgården. Ombord finns två arbetsdykare, en dykledare, en matros och såklart en båtförare. Det märks att det är ett sammansvetsat och harmoniskt gäng som arbetar. I dag är det Gunnar och Daniel som ska dyka. Allt går smidigt och var och en vet vad som ska göras innan dykarna hoppar i vattnet. Henrik är dagens dykledare och gör de sista kontrollerna av dykarna som är beredda att hoppa i vattnet. Dagens förväntade dyktid är 20-30 minuter. Detta är ett rutinuppdrag som görs på uppdrag av signatur- och vapenkontrollplutonen på Marinbasen. Man har misstänkt att en av undervattensbojarna har tappat flytkraft.

Efter cirka 20 minuter bubblar det till strax under vattenytan och både Gunnar och Daniel visar ok-tecken. Allt gick som planerat och misstanken var helt riktig, det var en av bojarna som hade tappat luft och behöver bytas. Även om detta var ett enklare dyk för dem så är säkerheten fortfarande väldigt viktig. Dykledaren kontrollerar dykarna både före och efter. Vakthavande befäl inne på Marinbasen är underrättad om alla dyk som ska genomföras och i händelse av olycka finns tydliga instruktioner redan innan var ambulans möter upp. Ombord finns även hjärtstartare och annan sjukvårdsmateriel.

Den här gruppen utgår från Karlskrona men jobbar runt hela den svenska kusten så det blir en hel del resande med många hotellnätter.

— Vi lär känna varandra väl och vi är efter många år ett sammansvetsat gäng, säger Daniel, som har jobbat i gruppen i fem år.

I takt med att UV-enheten har gjort sig kända för sina goda arbeten har uppdragen blivit fler. Begränsningen är just nu det personella, det är svårt att hitta rätt kompetens till jobben.

— Vi söker efter människor med god teknisk kompentens, till exempel civila el- och teleingenjörer, som också har viss dykerfarenhet. Vi fyller också på med utbildning internt, säger Henrik.

Just nu utförs det många jobb där gamla installationer längs Sveriges kuster behöver ses över efter några år med lite mindre underhåll. Behovet har växt i takt med att Försvarsmakten spetsar till verksamheten. Patrik Eidstedt är chef för signaturplutonen och är jättenöjd med UV-enhetens arbeten.

— De är verkligen kanon, de har en mycket bred erfarenhet och tar ett helhetsansvar för jobben vilket gör att man alltid kan lita på att det blir ordentligt utfört, säger Patrik Eidstedt.

Nu under vintern går verksamheten ned lite vad gäller antalet dyktimmar men snart är det vår igen och mycket arbete väntar under ytan igen. Visst låter det spännande? Kanske är du en av UV-enhetens kollegor i framtiden? Hör av dig till oss på Marinbasen så hjälper vi er vidare.