Tillsammans i Östersjön

Årets version av marinövningen Baltops är slut. Under elva dygn har 19 nationer och 3 000 personer övat tillsammans i södra Östersjön. Övningen har bidragit till att utveckla svenska marinens interoperabilitet med utländska och Natoförband.

HMS Karlstad tillsammans med det danska fartyget HDMS Esbern Snare varifrån den danska chefen ledde styrkan.
HMS Karlstad tillsammans med det danska fartyget HDMS Esbern Snare varifrån den danska chefen ledde styrkan. Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Kyle Steckler
I bakgrunden det amerikanska ledningsfartyget USS Mount Whitney.
I bakgrunden det amerikanska ledningsfartyget USS Mount Whitney. Foto: HMS Karlstad/Försvarsmakten
I stridsledningscentralen leds och sammanställs arbetet på en korvett.
I stridsledningscentralen leds och sammanställs arbetet på en korvett. Foto: HMS Karlstad/Försvarsmakten

Under Baltops 20 deltog Sverige med visbykorvetten HMS Karlstad och dess besättning på 43 personer. Dessutom har en mindre logistikenhet i Simrishamn varit etablerad av Marinbasen där minröjningsfartyg, som övat utanför Ravlunda skjutfält, har fyllt på drivmedel. För övningsplaneringen har i huvudsak Sjöstridsskolan ansvarat.

Rivstart i tufft väder

Besättningen på HMS Karlstad fick en tuff start av övningen. Vädret vid losskastning bjöd på stormbyar och den första delen av övningen bestod i att man skulle leda delar av fartygsstyrkan i ett övningsmoment utanför den danska kusten.

– Trots kort om förberedelsetid gjorde vi bra ifrån oss. Det vittnar om hur interoperabla och integrerade med andra nationer och Nato vi är, säger Magnus Almqvist som är fartygschef på Karlstad.

200615-N-BM428-0203 BALTIC SEA (June 15, 2020) A U.S. Air Force B-52H Stratofortress long-range bomber flies over the Royal Danish Navy Absalon-class support ship HDMS Esbern Snare (L17), left, and the Swedish Royal Navy Visby-class corvette HMS Karlstad (K35) during exercise Baltic Operations (BALTOPS) 2020 while in the Baltic Sea, June 15, 2020. BALTOPS is the premier annual maritime-focused exercise in the Baltic Region, this year marking the 49th year of one of the largest exercises in Northern Europe enhancing flexibility and interoperability among allied and partner nations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Damon Grosvenor)
Ett amerikanskt bombflygplan av typen B-52 flyger över HMS Karlstad och HDMS Absalon. Foto: 3 U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Damon Grosvenor

Använda på rätt sätt

Under Baltops har det svenska fartyget haft en dansk styrkechef som lett från fartyget HDMS Esbern Snare, något som fungerat utmärkt. Magnus Almqvist fortsätter:

– Vi har använts på ett sätt som gjort att fartygets styrkor kommit fram där vi opererat kustnära. Det är en förmåga som saknas hos de flesta andra nationer och i Nato.

Dessutom har den danska ledningen sett till att sambandet med övriga fartyg och tillgången till ordrar och meddelanden fungerat. Hur man ska kommunicera krypterat är annars en ständig huvudvärk varje gång svenska fartyg ska öva med Natostyrkor, detta då Sverige inte är Natomedlem.

Övningen och två år som chef sammanfattas

Baltops 20 var dessutom Magnus Almqvists sista som fartygschef på HMS Karlstad.

– Det känns ändå bra att sluta på det här sättet, internationellt samarbete när det är som bäst. Även om vi är duktiga och interoperabla så måste kunskaperna hela tiden underhållas. genom regelbundna övningar

Magnus Almqvist är fartygschef på HMS Karlstad.
Magnus Almqvist har varit chef på HMS Karlstad i två år. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Att sammanfatta åren som fartygschef är dock svårare:

– Det jag är mest nöjd med, är de stora steg vi tagit i marinen. Deltagandet i övningar som Trident Juncture, Baltops och våra egna svenska övningar har gjort att vi är betydligt bättre idag än för två år sedan. Det gäller såväl internationellt, tillsammans med andra, men också nationellt -tillsammans med övriga Försvarsmakten.

– Som fartygschef reflekterar man inte ofta över sin egen situation. Besättningen, fartyget och uppgiften kommer alltid först. Under Baltops har jag dock tillåtit mig att njuta lite. Känslan av att ha fått ihop det lag, som en besättning utgör, till något riktigt bra är en skön känsla som jag kommer att ta med mig.