HMS Gladan, hallå!

Sedan i höstas har HMS Gladan, en av Sjöstridsskolans två skonerter, seglat med elevbesättningar runt Kanarieöarna. Ursprungsplanen var att fortsätta så fram till mitten av maj, men på grund av coronaviruset beslutades att tidigarelägga resan mot Sverige med nästan två månader. De 25 elever som skulle flugit hem den 18 mars fick istället beskedet att segla fartyget hela vägen hem. Nu har besättningen precis kastat loss igen efter några dagar i Lissabon. Där har de väntat ut den värsta nordanvinden samt bunkrat färskvaror och drivmedel.

Emelie Hejdeström är en av eleverna ombord HMS Gladan som istället för att flyga hem i mars, nu seglar fartyget hela vägen från Teneriffa till Göteborg. Foto: Försvarsmakten
Gladan och Falken fungerar som flytande klassrum och utbildar varje år en stor mängd olika kategorier av elever. Framför allt står navigation och sjömanskap, det vill säga teambuilding, på schemat. Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten

En av eleverna ombord är Emelie Hejdeström, 19 år från Finspång. Hon tycker att resan så här långt har gått bra.
– Visst får jag hemlängtan och saknar familjen till och från men för det mesta går tiden fort och vi lär oss en massa. Jag ser jag det som ett äventyr och nu är jag taggad på att komma iväg och segla hela vägen hem.

– Jag har ingen direkt erfarenhet av att vara till sjöss så de första tre dagarna var ganska jobbiga med sjösjuka. Men befälen ombord stöttar och är hur bra som helst, så det känns riktigt bra nu, säger Emelie.

Dygnen med vaktavlösning går sin gilla gång, och om tiden går långsamt under utkikspasset uppe i masten, så är istället måltiderna dagens bästa stund. Framför allt vid lunch, då hälsningar hemifrån, som skickats via Gladan och Falkens blogg, läses upp.

Lös uppgiften

Fartygschef Carl-Johan Ekholm är positiv och nöjd med läget.
– Vi har haft några fina dagar här i hamnen i Lissabon. Vi har förstås inte kunnat se något av staden, men både elev- och den fasta besättningen har haft tid att vila upp sig, tvätta kläder och möjlighet att ringa hem.

Han berättar att planen när man kastade loss från Teneriffa, var att segla upp till Brest i Frankrike men en ett hotande oväder gjorde att man valde att göra ett hamnstopp lite i förtid.
– Man ska inte ge sig in i busväder om man inte måste.

Han berömmer sin besättning, både elever och den fasta besättningen som fungerar mycket bra tillsammans ombord på 'marinens flytande klassrum'.
– Vi har en jättebra stämning ombord och den här långa tiden gör att vi verkligen kan utbilda våra elever i sjömanskap: laget före jaget. Vi har fått ett uppdrag som vi måste lösa tillsammans, nämligen att segla HMS Gladan ända hem, säger Fartygschef Carl-Johan Ekholm.

Vadslagning

Nu väntar 1500 distansminuter innan besättningen på 39 man når sin slutdestination, Öckerövarvet i Göteborg. Prognosen säger nordliga vindar några dagar till, därefter ett efterlängtat väderomslag och vind från syd. När är de framme då? Besättningen har slagit vad och fartygschefens erfarenhet säger den 12 april. Vi får se vem som har rätt.