Första skottet med eldenhet 98 från svensk mark

Tisdagen den 5 november 2019 går till historieböckerna för det svenska luftvärnet. På förmiddagen denna molnfria, tidiga vinterdag steg en markbaserad robot 98 mot skyn för första gången på svensk mark. En skjutning som genomfördes på Försvarets materielverks (FMV) Provplats i Vidsel.

Markbunden IrisT skjutning vid Vidsel Test Range 2019
Markbunden IrisT skjutning vid Vidsel Test Range 2019
Första skjutningen på svensk mark med robot 98 Lv! Bortsett från en liten mjukvarumässig justering är detta samma robot som sedan flera år är jaktrobot på stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Luftvärnsversionen av robot 98 skjuts från en lavett i bakvagnen på bandvagn 410. Foto: Anders Åberg/FMV
Kontroll av robot före skjutning gjörs av den erfarne luftvärnssoldaten Adam Qvist.
Robotkontroll före skjutning genomförs av den erfarne luftvärnssoldaten Adam Qvist. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Joakim Olsson, LvSS, Mikael Frisell, FMV och Thomas Wessmwn, Lv6 fra,för den nyladdade robotlavetten, inför första skottet på Vidsel.
Tre nöjda herrar framför den nyladdade lavetten. Major Joakim Olsson, Luftvärnets stridsskola, brigadgeneral Mikael Frisell, FMV och överstelöjtnant Thomas Wessman, Luftvärnsregementet. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Spänd väntan i ledningscentralen, på första skottet från svensk mark med luftvärnsversinen av rb 98
Spänd väntan i ledningscentralen, inför första avfyrningen. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

– Fantastiskt skönt att vi nu passerat ytterligare en viktig milstolpe i vårt arbete med att utveckla luftvärnet med nya förmågor som ger en ökad operativ effekt, konstaterar ställföreträdande regementschefen för Luftvärnsregementet, överstelöjtnant Thomas Wessman, som följde skjutdagen med stor spänning.

Någon mil bort från ledningscentralen pustar den lika historiska skytten ut efter anspänningen med att utföra den i simulator väl inövade rutinen för luftvärnets huvuduppgift, strid mot luftmål. Målet som ska bekämpas i detta fall är en av FMV:s obemannade målrobotar.

Cirkeln sluten

– Jättekul att vara den första skytten med att avfyra en robot 98 på svensk mark. Samtidigt är detta för min och mina kollegors del ett slut på vårt mångåriga arbete med att införa systemet i luftvärnsbataljonens verksamhet. Cirkeln är nu sluten men arbetet fortsätter, säger skytten och fyrar av ett stort leende.

FMV provplats i Vidsel har i många år varit plats för luftvärnets skjutningar med skarpa robotsystem. Bland annat har robotsystem 97 (Hawk) skjutits på det mycket vidsträckta fältet i Lappland.

Nu har alltså en ny era av provskjutningar inletts då robot 98 i framtiden kommer att skjutas i allt större utsträckning från utgrupperade lavetter.

Ovärderlig information

– När vi gästar FMV här i Vidsel får ovärderlig information från alla de testsystem och instrument som FMV förfogar över. Information som vi använder i vårt fortsätta utvecklingsarbete, säger Luftvärnsregementets projektledare för införandet av det nya systemet, major Joakim Olsson.

Då stora delar av testarbetet inte är offentlig information är major Olsson ganska kortfattad i sin sammanfattning över skjutdagens resultat.

– Det återstår en del arbete med verifieringen men vi är redan nu övertygade om att förbandet fått ett mycket kompetent system som ger en markant ökad operativ förmåga, säger Joakim Olsson.