Här knyts marinen ihop till ett starkt lag

Klockan är 19:55 och drygt 100 personer från det avgående dagskiftet och pågående nattskiftet har trängt ihop sig i Marinstabens ledningscentral. Sjömän, soldater, civilanställda, officerare samt reservofficerare som har kallats in för tjänstgöring trängs i utrymmet tillsammans med en finsk förbindelseofficer och personal från Kustbevakningen. En digital klocka på väggen visar 20:00 och ”attention” hörs av en röst längst fram i salen.

Swenex 19 Logistikförsörjning Korvett Lastbil Kranlastbil Lätt trossbåt månsken
Swenex 19 Logistikförsörjning Korvett Lastbil Kranlastbil Lätt trossbåt månsken
Mat, drivmedel, reservdelar och ammunition måste levereras i tid och till rätt plats. Samarbetet mellan personer och funktioner måste fungera bra för att kunna bygga ett starkt försvar. Foto: Joakim Nordstrand/Försvarsmakten
Soldater tillhörande Amfibieregementet söker av ett område i skärgården.
Varje individ och funktion är en viktig pusselbit för att försvara Sverige. För att vi ska kunna vara förberedda och redo om något händer övar vi. Foto: Jonas Olsson/ Försvarsmakten

Under en kort stund skulle man kunna höra en nål falla till golvet i det fullsatta utrymmet. Koncentrationen är hög när dygnets andra lägesuppdatering ska genomföras för att informera staben om läget i den nu nyss avslutade övningen Swenex 19. I scenariot informeras det om inriktningar och tyngdpunkter från Försvarsmaktens insatschef, arméns och flygvapnets verksamheter samt eget- och motståndarens läge. Vädret, logistiksituationen och sambandssystemens funktionalitet avslutar de perspektiv som sedan leder fram till att den marintaktiske chefen fattar beslut om stabens fortsatta arbete och direktiv till förbanden.

Det börjar ute till sjöss och vi är där tillsammans med våra partners

Genomgången sker på engelska och alla order och signaler som skickas ut skrivs också på engelska. Staben kallar sig heller inte Marinstaben när den utövar marintaktisk verksamhet utan CTF 702. Detta betyder Commander Task Force 702 vilket enligt internationell praxis betyder att det handlar om en styrka på taktisk ledningsnivå.

- Detta är ett sätt att säkerställa att vi kan fungera ihop med våra partners, inte minst Finland. Den finska förbindelseofficeren är skäl nog för att jag vill att vi ska prata engelska under större övningar som Swenex 19. Vi kommer ingen vart i utvecklingen med våra partners om vi inte tar detta på allvar och också vänjer oss i vardagen med de engelska uttrycken och formaten. säger ställföreträdande marinchefen Anders Olovsson som också är marintaktisk chef under Swenex 19.

På Marinstaben arbetas det febrilt under övningen för att hålla ihop hela marinens taktiska verksamhet. Från ubåtar och amfibieförband till ytstrids- och minröjningsfartyg samt marinhelikoptrarna och de sjö- och landbaserade logistikdelarna. Inom staben jobbar underrättelsefunktionen med analyser som sedan blir underlag för en planering och slutligen en taktisk order. En sådan cykel kan ta alltifrån timmar till dygn och det blir lätt flera parallella tidstempon när verksamheten är intensiv. Utöver personal som speglar de funktioner och förbandstyper som leds består staben också av jurister, läkare, kommunikatörer, operationsanalytiker och förbindelseofficerare från stödjande förband. Verksamhetsfältet som ska täckas omfattar alltså inte bara det rent marintaktiska utan också alla relevanta angränsande funktioner.

– Att bruka det militära maktmedlet handlar om att med legalt våld eller hot om våld uppnå egna taktiska målsättningar som bidrar till Försvarsmaktens operativa mål. Under Swenex 19 har vi jobbat mycket med att inledningsvis försöka verka konfliktdämpande och utgöra en tröskeleffekt i det fiktiva scenariot. När dessa åtgärder inte påverkade motståndaren som önskat skiftade vi snabbt fokus till att istället utföra en kustförsvarsoperation med syfte att avvärja ett anfall mot Sverige och säkerställa nationell integritet och frihet, säger överste Henrik Rosén som är operationschef vid Marinstaben.

Denna snabba tempoväxling är en av Marinens inneboende styrkor och gör att vi med uthållighet och precision även i vardagen bidrar till försvaret av Sverige. Att därutöver öva på att möta en motståndare som anfaller vårt land bidrar också till Marinens förmågeutveckling samtidigt som det också sänder en tydlig signal till vår omvärld att vi är ute till sjöss och i våra skärgårdar. Försvaret av Sverige börjar inte vid strandkanten utan börjar och pågår också långt ute till sjöss.

Foto: Andreas Sannerman/ Försvarsmakten

Hela organisationen måste fungera för att vi ska bli starka

I den marina övningen Swenex 19 knyts alla marinens delar tillsammans och hela organisationen måste fungera för att vi ska bli starka. Varje individ och funktion är en viktig pusselbit för att försvara Sverige. Marinchefen Jens Nykvist beslutade därför att varje individ och arbetslag inför sina förberedelser av övningen skulle reflektera över begreppet ansvarskultur och hur detta kan göra oss starkare tillsammans.

En organisation och arbetsmiljö som kännetecknas av hög tillit och medarbetare som känner trygghet kommer att prestera väl. Marinen eftersträvar därför en kultur där alla medarbetare bryr sig om varandra, trivs och ställer upp för varandra därför att en sådan Marin helt enkelt kommer att vara svårare för en motståndare att slå sönder.

Samma dag som övningen avslutades samlades alla chefer och deras närmsta medarbetare för att inom olika funktionsområden ha en första erfarenhetsinventering och dela varandras upplevelser av vad som gjorts och åstadkommits. Här återredovisade också alla förbandschefer personligen sina slutsatser till Marinchefen av vad ett aktivt arbete med ansvarskultur hade bidragit till för att öka effekten under Swenex 19.

- Det handlar till slut om tilltro, från högsta cheferna och ut till enskild soldat och sjöman. Att de underställda litar på chefens omdöme och beslut och att chefen litar på de underställdas förmåga att omsätta dessa beslut till bästa möjliga handlingar. Att stötta varandras handlingar både när det går bra och när det inte blir som tänkt. Det är lätt att säga men svårare att göra och därför fanns tanken med att implementera ansvarskultur i övningen, det hänger ihop och är inget separat spår säger Jens Nykvist.

Nu är Swenex 19 genomförd och Marinen har fått det förväntade styrkebeskedet. Vi är bra på att slåss med det vi har och vi är ett starkt lag. Vi står nu redo att nästa vår delta i övningen Aurora 20 tillsammans med hela övriga Försvarsmakten och många av våra partners. Till dess jobbar marinen på ute till havs, i våra skärgårdar och bidrar till försvaret av vårt land.