Öppna grindar i Bodens garnison

En möjlighet att se vår verklighet

Vid ett antal tillfällen per år bjuder Försvarsmakten in allmänheten för att kunna ta del av den verksamhet vi bedriver. Bodens garnison är inget undantag och under lördagen öppnades grindarna till garnisonen för att ge nyfikna en inblick i hur det är att arbeta i Försvarsmakten.

Förevisning av motorbyte under Garnisonens dag 2018. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
En av besökarna får klämma och känna på ett av jägarbataljonens understödsvapen. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Hemvärnets musikkår Norrbotten spelade under soldaterinran och gav en konsert i regementsparken. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Vid fältkoket fick besökarna avnjuta riktig ärtsoppa. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
En uppskattad aktivitet under dagen var ansiktsmålningen, speciellt för de små. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Mattias Kvartsén var på Garnisonens dag för att hälsa på sin storebror. Även Mattias kan tänka sig en framtid i Försvarsmakten. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Dagen inleddes med soldaterinran och korum. I samband med detta sköt Artilleriregementet svenskt lösen med salutpjäserna. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Sjukvårdsmoment under stridsförevisningen. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Eld och rörelse. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Erik Pallin, hans barndomsvän Lovisa Zackariasson med mammorna Lena och Kristina. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Stridsvagn 103, ett av Föreningen P5:s skötebarn. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Lördag och strålande sol. Då passade Bodens garnison på att bjuda in allmänhet och anhöriga till den årligen återkommande Garnisonens dag. Det utmärkta vädret gjorde att många sökte sig till kaserngården och Pampasområdet på Norrbottens regemente, I 19.

Dagen inleddes med soldaterinran och korum. Besökarna fick därefter bland annat se en actionfylld stridsförevisning, smaka på ärtsoppa som serverades av fältkoket och spana in diverse olika fordon som fanns på plats. Personal från garnisonen fanns tillgängliga för att svara på frågor, visa utrustning och förklara hur det är att arbeta i Försvarsmakten.

En stor del av besökarna var de anhöriga, vissa långväga, som åkt till Boden för att se deras nära och käras vardag. En av dessa långväga resenärer var familjen Kvartsén som åkt från Mellansverige för att träffa sonen och brodern på I 19. Lillebror Mattias Kvartsén är 16 år och nyfiken på storebrorsans liv som militär.
– Det som har lockat mig hittills är att Försvarsmakten verkar ha bra utbildningar med en bra struktur. Idag ser jag mest fram emot stridsförevisningen senare i eftermiddag, berättade Mattias Kvartsén som kan tänka sig en framtid i Försvarsmakten.

Stridsparskamrater sedan barnsben

Erik Pallin ryckte in på I 19 i juli. Hans barndomsvän, Lovisa Zackariasson ryckte även hon in i juli, på Artilleriregementet, A 9. De har vuxit upp tillsammans utanför Stockholm och nu står de båda med sina mammor på kaserngården för att visa dem deras nya verklighet.
– Vi har varit grannar sedan vi var pyttesmå, sedan har vi alltid gått i samma skola och klass fram till gymnasiet och nu är vi båda här i Boden, säger Lovisa.

– Ja, hon vägrar lämna mig ifred, säger Erik och skrattar.  Nä, skämt åsido så känns det ganska naturligt. Vi kände båda att vi efter skolan fått så mycket av samhället, och nu har vi möjlighet att ge något tillbaka och bidra.

Mammorna, Lena och Kristina, tycker båda att Garnisonens dag är ett perfekt tillfälle att som anhörig se hur ens söner och döttrar lever innanför grindarna.
– Nu är det en självklarhet att vi skulle komma och hälsa på, då vi tillsammans firade av dem inför inrycket i somras. Men även om vi inte haft den anknytningen så är det ett bra tillfälle att få se vad Försvarsmakten gör och höra soldaterna själv berätta hur de har det.