Norra militärregionen finns i Boden, Arvidsjaur, Kiruna, Umeå, Härnösand och Östersund.

Chef för Norra militärregionen är överste Ulf Siverstedt. Han tillträdde som chef den 1 januari år 2018.

Militärregionen har fem utbildningsgrupper; Lapplandsjägargruppen i Kiruna och Grubbnäsudden, Norrbottensgruppen i Boden, Västerbottensgruppen i Umeå, Fältjägargruppen i Östersund och Västernorrlandsgruppen i Härnösand.

Det finns sju hemvärnsbataljoner; Lapplandsjägarbataljonen, Gränsjägarbataljonen, Norrbottensbataljonen, Västerbottensbataljonen, Fältjägarbataljonen, Ångermanlandsbataljonen och Medelpadsbataljonen.

Norra militärregionens stab produktionsleder utbildningsgrupperna och hemvärnsförbanden i norra Sverige.

En av militärregionens viktigaste uppgifter är att stödja samhällets krisberedskap vid händelser i fred, kris och krig samt genomföra militär och civil samverkan.

Notiser Från Norra militärregionen

Chefsbyte vid Fältjägargruppen
17 augusti202013:31

Fältjägargruppen i Östersund har fått en ny chef. Mikael Wassdahl efterträder Micael Ågren-Berner som nu går vidare till en civil tjänst.

Mikael Wassdahl och Micael Ågren-Berner. Foto: Försvarsmakten

För en vecka sedan hölls en chefsbytesceremoni vid minnesstenen i Frösö park i Östersund. På plats var officersfanvakten, kamratföreningarna, personal från Fältjägargruppen och arméstaben samt Östersunds kommunalråd Bosse Svensson och Region Jämtland/Härjedalens näringslivsutvecklare Lars-Åke Wassö.

Tal och uppvaktningar

Ceremonin började med en paradmarsch från officersfanvakten. Därefter höll Micael Ågren-Berner ett tal där han sammanfattade sina tre år som chef för Fältjägargruppen.

– Jag har haft en underbar tid här men jag visste att jag skulle komma till ett avslut någon gång, sa han.

Avgående chefen Micael Ågren-Berner lämnade traditionsenligt över Fältjägargruppens fana till den nye chefen Mikael Wassdahl, som efter 22 års frånvaro hittat hem till Jämtland igen.

– Det här känns fantastiskt, sa Mikael Wassdahl.

Wassdahl kommer närmast från rikshemvärnsavdelningen i Stockholm. Innan dess arbetade han 13 år vid I 5, Fältjägarregementet i Östersund.

Hemvärnssoldater ryckte in vid Umeå garnison
28 juli202014:22

I måndags ryckte ett 30-tal hemvärnssoldater in vid Umeå garnison. Hoda Kareem, Umeå, och Tilde Ekeving, Örnsköldsvik, var nervösa men glada över att äntligen vara på plats.

Hoda Kareem från Umeå och Tilde Ekeving från Örnsköldsvik är 19 år gamla och ryckte i måndags in för värnpliktsutbildning till hemvärnssoldater vid Umeå garnison. Foto: Fredrik Winneborn/Försvarsmakten

Utbildningen är fyra månader lång med ytterligare en månads utbildning till signalist, skarpskytt, bandvagnsförare eller gruppchef.

Hoda Kareem har länge vetat att hon ska göra värnplikten för att sedan kunna tjänstgöra inom Hemvärnet.
– Jag har sett fram emot det här sedan jag gick i grundskolan, säger hon.

Tilde Ekeving däremot har aldrig velat göra värnplikten.
– Det stämmer men sedan mönstrade jag och de sa att jag borde bli bandvagnsförare och jag tänkte ”okej, då gör jag det” och nu är jag här, säger hon och skrattar.

Nervös första dag

Både Hoda och Tilde har varit nervösa inför inryckningsdagen.
– Alltså, jag har varit jättenervös, säger Hoda och skrattar.

Hur känns det nu efter de första timmarna?
– Jag är fortfarande nervös men det känns mycket bättre. Det kommer säkert kännas lite bättre om några dagar när jag har lärt känna lite folk, säger Hoda.

Tilde säger att hon var mer nervös inför mönstringen.
– Jag fattar inte varför för när vi nyss hämtade ut alla grejer vi ska ha så gick pulsen upp på mig, säger hon.

Tajt schema

Hoda och Tilde kommer att utbildas till bandvagnsförare men innan dess är det mycket som ska läras in för att bli en duglig soldat. Den första veckan handlar mest om att hämta ut all militärmateriel och hur man vårdar dessa.

På lördag väntar det första övernattningsdygnet utomhus. Normalt skulle hela gruppen sova under vindskydd men på grund av coronapandemin kommer de att få sova ensamma på behörigt avstånd från varandra.

Veckan därpå börjar utbildning i vapentjänst och strid samt hur man bär skyddsmask.
– Hela den veckan handlar om att lära rekryterna att hantera vapnet på ett säkert sätt, säger Per Wehlin som är plutonchef och ansvarig för hemvärnsutbildningen i Umeå.

Både Hoda och Tilde har planer när värnpliktsutbildningen är klar.
– Jag kommer att söka till polisutbildningen, säger Hoda.
– Jag kommer troligtvis att plugga vidare. Tycker jag om det här så kanske jag pluggar till yrkesofficer, säger Tilde.

Fakta Norra militärregionen
  • Förkortning: MR N
  • Ort: Boden
  • Personal: 150
Så har vi räknat