Våreld rullar igång

Under måndagen rullar förbanden in i Skövde och gör sig klara för årets upplaga av övning Våreld. Det är en av årets största övningar för armén och cirka 2 500 deltagare kommer det vara när alla är samlade.
– Äntligen är vi igång. Nu har förbanden till största del anlänt och håller på att göra sig klara så vi kan påbörja övningar som gör oss bättre. Nu jobbar vi mot arméns målbild, vi bidrar till armens förmåga i fält och därmed ökad operativ effekt, säger Bengt Alexandersson regementschef och övningsledare

Förbanden har packat och lastat för att ge sig ut på övning Våreld 18 Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De 2 500 deltagarna kommer från 12 av Försvarsmaktens förband. Våreld är en årligen återkommande övning och den är ett viktigt steg i arméns träning genom att förbanden övar tillsammans. Förbanden som deltar har olika funktioner och förmågor. Som ett steg på vägen i utvecklingen av brigadförmåga är det viktigt att dessa olika förmågor och funktioner övar gemensamt.

Den inledande delen av övningen är i och runt Skövde och Karlsborg. Även om många av övningsmomenten sker på övnings- och skjutfält så blir det en del trafik. Transporter är en del av övningen, särskilt så här i inledningen.

– Det har varit en mångfacetterad dag, där 18:e stridsgruppen har varit med på invigningen av P 18 för att därefter lasta personal och fordon på flygplanet C 17 för att ta sig till övningen. Det är viktigt att vi tillsammans jobbar för säkerhet, både på fälten och när vi transporterar oss på vägar. Det är allas ansvar, både de som övas och vi i övningsledning. Det känns bra att få välkomna tillkommande förband så att vi återigen kan genomföra Våreld, säger Bengt.

Arméförbanden sätts nu samman till en större enhet och bidrar till att öka Försvarsmaktens förmåga. Under nio dagar ska deltagarna göra sitt bästa för att bidra till helheten.
– Vi har redan tagit viktiga steg för att utveckla vårt nationella försvar och genom övningen som nu startar förbättrar vi oss ytterligare. Det är med stolthet som vi ansvariga för övningen ser hur engagemanget och viljan hos dem som deltar, detta bidrar till bra förutsättningar, avslutar Niklas Blomqvist som lett övningsplaneringen på Skaraborgs regemente