En tuff avslutning på sjukvårdarutbildning

Blod, svett och sjukvård. Under gårdagen sprang soldater och rekryter in i mål och i och med det var de färdiga med sin sjukvårdarutbildning.

Det vinnande laget i gruppfälttävlan. En mix från flera förband. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten

De som genomför sin grundutbildning och är uttagna till sjukvårdare genomför en utbildning som motsvarar cirka halva vård- och omsorgsprogrammet − på 14 veckor. Det hela avslutades med gruppfälttävlan. En tuff utmaning där deltagarna springer en sträcka och efter vägen finns det olika stationer de ska klara av.

— Alla som genomför gruppfälttävlan i dag gör det som avslutning på sin sjukvårdarutbildning. Det är för att soldaterna och rekryterna ska gå i mål, så att säga. Både bildligt och bokstavligt. Alla examinationer är klara och det här är det sista de gör tillsammans, säger troppchefen Amanda Arvidsson.

Utbildningen har genomförts på Norrbottens flygflottilj, men deltagarna kommer från flera förband och från alla försvarsgrenar. Vissa kursdeltagare är rekryter medan andra är anställda. Det de har gemensamt är att de genomfört sjukvårdarutbildningen. En av deltagarna är Povel Larsson, rekryt från Blekinge flygflottilj. Han hade inte hade planerat att bli sjukvårdare från början.

— Jag halkade in på det. Jag har inte gjort någonting sjukvårdsmässigt tidigare. Jag ville bli stridsfordons- eller stridsvagnsförare från början men jag var för lång. Sen fick jag möjligheten att tjänstgöra som sjukvårdare, och då valde jag det. Vilket jag inte ångrar. Jag trivs jättebra, säger han.

Kommer du stanna kvar som sjukvårdare i Försvarsmakten när du muckat?

— Ja, avslutar Povel Larsson.