Statsministern och försvarsministern besökte Amfibieregementet

Under fredagsförmiddagen besökte statsminister, Stefan Löfven och försvarsminister, Peter Hultqvist de soldater som kallats in med stöd av lagen om totalförsvarsplikt. Statsministern och statsrådet fick möjlighet att se repetitionsutbildningen av soldaterna på nära håll – såväl till sjöss som på skjutbanan.

Försvarsministern och statsministern
"Är det någonting jag slås av så är det den professionalism, energi och engagemang och den energi som finns", sa statsministern. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten
Statsministern samtalar med amfibiesoldater
Cirka 200 soldater har kallats in med stöd av lagen om totalförsvarsplikt. De flesta tjänsterna är representerade - allt från kock till skyttesoldat. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten
Ställföreträdande chefen för Amfibieregementet, överstelöjtnant Anders Bohman stod värd för statsministern och försvarsministerns besök. Foto: Överstelöjtnant Anders Bohman

De senaste dagarna till trots var det fint väder när statsmininstern och försvarsministern besökte Berga och Amfibieregementet. Syftet med besöket var att träffa de soldater som kallats in till Aurora 17 med stöd av lagen om totalförsvarsplikt.

De cirka 200 soldaterna kommer att tillhöra andra amfibiebataljonen under övningen och under de kommande dagarna genomför de repetitionsutbildning för att kunna integreras i bataljonens kompanier. Statsministern och försvarsministern fick möjlighet att se utbildningen på nära håll i hamnen på Haninge garnison. De fick till och med prova att köra en Stridsbåt 90.

– Jag har haft förmånen att få besöka flera delar av försvaret under ett antal år, både i Afghanistan, Irak och naturligtvis på flera ställen i Sverige. Är det någonting jag slås av så är det den professionalism, energi och engagemang och den energi som finns. De är helt avgörande för att kunna göra ett bra jobb. Jag vill verkligen ha sagt att jag är uppriktigt imponerad av de olika insatser som görs och ta tillfället i akt att tacka er, från regeringen men också från hela svenska folket för det ni gör för Sverige och det stärker oss, sa statsministern i ett tal till soldaterna.

"Ni är en del av det viktiga arbetet. Jag är oerhört glad att se här i dag och mycket tacksam för att ni ställer upp", sa försvarsministern. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten

Statsministern och försvarsministern fick också besöka soldaterna som genomförde repetitionsutbildning på personlig materiel och vapen. För några av soldaterna var de uppemot 20 år sedan de genomförde sin utbildning. Men trots att åren har gått är färdigheterna fortfarande bra och den utbildning som de tidigare fått vid Amfibieregementet håller hög nivå.

"Det handlar om en fullt motiverad övning"

Försvarsmakstövningen Aurora 17 har precis inletts och det råder ingen tvekan om att intresset för övningen är stort. När försvarsministern talade till soldaterna var hans budskap tydligt: detta är en svensk försvarsmaktsövning med syfte att stärka vår försvarsförmåga.

– Aurora 17 är den största militära övningen på 23 år och innefattar uppemot 20 000 soldater – både från Sverige och från andra länder som vi samarbetar med. Övningen handlar om att försvara Sverige. Jag ser att den allmänna debatten ibland handlar om en framskjuten krigsövning, eskalering och en upprustningsspiral. Allt det där är fel! Det här handlar om en fullt motiverad övning för att vi ska kunna utvärdera vår egen militära förmåga för att kunna bli ännu bättre. Under 2020 kommer vi dessutom att genomföra en totalförvarsövning som också kommer vara oerhört viktig. Att bygga den nationella försvarsförmågan är ett av regeringens viktigaste mål och ni är en del av det viktiga arbetet. Jag är oerhört glad att se här i dag och mycket tacksam för att ni ställer upp, sa försvarsministern.