Nationaldagen firades i Boden

Artilleriregementet, Norrbottens regemente med hemvärnet samt kamratföreningarna deltog i firandet av Sveriges nationaldag i Boden.
– Nationaldagen är idag en helgdag som firas i hela landet och har en allt mer självklar plats som viktig högtid. Det visar inte minst firandet här i Boden idag, sa garnisonschefen överste Mikael Frisell i sitt välkomsttal till allmänheten.

Tredje pjäskompaniet från Artilleriregementet inledde hyllandet av den svenska fanan med salutskjutning. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Fanparad genom Boden. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Garnisonschef överste Mikael Frisell höll välkomsttal till allmänheten. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Artilleriregementet, Norrbottens regemente, Hemvärnet och kamratföreningar uppställda på Kvarnängen. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Kommunalrådet Kenneth Backgård talade om vikten av det militära samarbetet i sitt högtidstal. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten

Firandet inleddes med att tredje pjäskompaniet under ledning av löjtnant Nils Innala sköt salut och som alltid under officiella skjutdagar skjuts en salutomgång med 21 skott. Saluten genomförs på fem platser i Sverige och Kvarnängen i Boden är den nordligaste och enda med rörligt batteri. Efter genomförd salutskjutning tilldelades samtliga i pjäskompaniet ett salutmynt för väl genomförd verksamhet. På plats fanns Artilleriregementets chef överste Jonas Lotsne tillsammans med garnisonschefen överste Mikael Frisell för att dela ut mynten.

HYLLA DEN BLÅGULA FANAN

Under firandets andra halva marscherade nationaltåget i form av en fanparad genom Boden. Bakom blåsorkestern gick fanvakten med den svenska flaggan följd av regementsfanor, standar och civila fanor. När samtliga intagit sina platser på Kvarnängen inledde överste Mikael Frisell sitt välkomsttal där han belyste känslan av att höra hemma någonstans.

– Oavsett var man är född och var man kommer ifrån, ska alla kunna känna trygghet och gemenskap i vårt land och givetvis också här i Boden. Det är samhörigheten med Sverige och med varandra som vi firar på vår nationaldag. En fin symbol för detta är vår blågula svenska flagga. Den är välkomnande och tillhör alla svenskar- nya som gamla. Den symboliserar det som är vårt gemensamma hem i Sverige och i Boden, inledde överste Mikael Frisell sitt tal.

DEMOKRATINS grund

Historiskt sett finns flera anledningar till varför vi firar nationaldagen den 6 juni; år 1523 blir Gustav Vasa kung och Sverige lämnar Kalmarunionen och blir därmed självständigt. Den andra händelsen sker år 1809 när Karl XIII utsågs till ny kung och samma dag införde den nya regeringsformen. En regeringsform som idag utgör grunden i vårt moderna demokratiska statsskick.

Efter parad för fanan lämnades ordet över till kommunalrådet Kenneth Backgård där han i sitt högtidstal talade om vikten av det militära inslaget för Boden. På sikt hoppas han att det redan goda samarbetet har utvecklats och blivit större. Avslutningsvis hyllades ett fyrfaldigt leve för Sverige.

Fanvakten fick sedan order att avmarschera och årets firande på Kvarnängen var till ända.