Holländska kadetter navigerade till Karlskrona

Förra veckan fick Sjöstridsskolan besök av det holländska skolfartyget Van Kinsbergen med besättning och kadetter som lade till i Karlskrona under sin utbildningsexpedition i Östersjön.

De holländska kadetterna passade på att ställa upp med ett lag i Sjöstridsskolans årliga kadettrodd med valbåt runt Trossö, Karlskrona. Foto: Frida Linehagen/Försvarsmakten
En av fyra svenska båtar i valbåtsrodden med det holländska laget föröver. Foto: Frida Linehagen/Försvarsmakten
Kadetter från officersprogrammet tog hem 2017 års seger i valbåtsrodden. Foto: Frida Linehagen/Försvarsmakten
Holländska kadetter övar navigering i den svenska skärgården ombord på HMS Arcturus, ett av Sjöstridsskolans skolfartyg. Foto: Försvarsmakten

Under sitt besök passade holländarna på att öva inomskärsnavigering genom en tur i Blekinges skärgård ombord på Arcturus, ett av Sjöstridsskolans skolfartyg. Den svenska kusten erbjuder större möjligheter att öva i den miljön än utanför den holländska kusten.

Dessutom deltog holländarna med ett lag i de svenska kadetternas roddtävling samma kväll: en traditionsenlig tävling med valbåt runt Trossö.

Sjöstridsskolan har sedan några år ett ökande samarbete med den holländska motsvarigheten, framför allt inom navigationsutbildning.
Redan i augusti i år kommer kadetterna att mötas igen. Då ska de svenska kadetterna följa delar av utbildningen ombord på det holländska segelfartyget Urania.