Ett besök som gav energi

I mellandagarna var Anders Silwer, Försvarsmaktens produktionschef, på Gotland för att följa upp förbandet från Göta Ingenjörregemente Ing 2 som varit på ön sen slutet på november.

Försvarsmaktens produktionschef Anders Silwer besökte Ing 2 på Gotland för att följa upp verksamheten under julhelgerna. Foto: Michael Ginér/ Försvarsmakten
Förbandet Ing 2 har stöttat förberedelserna inför nybygget på Tofta genom att bryta stubb samt förstärka vägarna på området. Foto: Michael Ginér/ Försvarsmakten
Förbandet Ing 2 har förmågor att minera, röja minor och förändra terrängen. Foto: Michael Ginér/ Försvarsmakten

Det är olika typer av förband och förmågor som roterat på Gotland sedan september. Gotlänningarna har kunnat se soldater som patrullerat till fots, lastbilstransporter, stridsvagnar, fartyg, JAS 39 Gripen och nu även ett ingenjörskompani med förmåga att minera, röja mineringar eller göra förändringar i terrängen.
- Att vi har tillgängliga förband som snabbt kan lösa uppgifter på olika platser med olika förutsättningar är nyckeln till framgång, säger Anders Silwer, produktionschef i Försvarsmakten.

Förbandet från Ing 2 har trots julhelgen och röda dagar inte varit sysslolösa. De har, utöver den vardagliga verksamheten i form av skjutövningar och vakttjänst, även kunnat underlätta förberedelserna för bygget av det nya garnisonsområdet på Tofta med att bland annat bryta stubb. De har också förbättrat vägarna på fältet så att de ska hålla nu när trafiken i området ökat.
- Det är positivt att vi kan ha olika förbandstyper på plats som kan hjälpa till och göra det dom är bra på, det ger ett mervärde för Försvarsmakten, säger Anders Silwer.

Soldaterna, som hör hemma på småländska höglandet, har firat jul på Gotland och närmast väntar ett nyårsfirande.
- Det kan låta tråkigt att inte få fira jul och nyår med familjen men vi har en stark gemenskap i förbandet och det känns bra att få fira tillsammans med mina kollegor. Och tomten hittade hit också, säger Carl-Axel Blomdahl, bataljonschef på Ing 2.

Genom tidigareläggningen av fasta förband på Gotland har Försvarsmakten visat på beslutsamhet och framgång. Försvarsmakten har på mycket kort tid byggt upp en tröskeleffekt i ett militärstrategiskt viktigt område genom att leverera mer än förväntat och inom given budget.