Vilja, uthållighet och precision

Spaningssoldater med Lodjuret i sikte

Arla fredagmorgon i november. Snön har nyligen lagt sig över Bodens garnison, tio minusgrader. Det är dags att kravla sig ur sovsäcken med några få timmars vila efter krävande utmaningar för att påbörja 20 kilometer snabbmarsch med full stridsutrustning, det sista delmomentet i spaningsplutonens övning Lynx.

Blivande spaningssoldater på väg till första prövningen under övningen Lynx. Foto: Mattias Hellgren
Det var många skjutmoment under övningen, stående, knästående och liggande på olika avstånd, från 25 till 200 meter. Foto: Mattias Hellgren
Kapten Daniel Hortlund och Jakob Breiman klarade alla utmaningar och erhöll sina spanartecken. Foto: Mattias Hellgren
Förste sergeant Mia Aronsson inspekterar soldaternas vapen innan skjutning. Foto: Mattias Hellgren
Lynx är en tuff utamning. Vilja, uthållighet och precision är ledorden. Foto: Mattias Hellgren
Fälttest, 2000 meter med tidsgränsen 10 minuter och 20 sekunder. Foto: Mattias Hellgren
Martin Grundman i mål vid dygnets första orienteringspass. Foto: Mattias Hellgren
Kapten Daniel Hortlund studerar kartan noga innan han ger sig iväg på första orienteringspasset. Foto: Mattias Hellgren
Bygga sjukbår på tid, del av momentet sjukvårdstjänst. Foto: Mattias Hellgren
Det ska kännas i kroppen när man utfört en tuff utmaning. Foto: Mattias Hellgren
Målgången för sista momentet, 20 kilometer snabbmarsch. Foto: Mattias Hellgren
"Jag har hört att många anställda soldater inte har klarat Lynx och tänkte hur sjutton ska jag ta mig igenom det då? Men det gjorde jag, även om jag inte klarade allt så är jag skitnöjd över att jag klarade av en hel del av momenten" berättar Nils Eile som redan är taggad på att göra om de delar han inte fick godkänt på. Foto: Mattias Hellgren
"Lynx har legat som ett stort mörkt moln över oss de senaste veckorna, men nu känns det skönt att man tagit sig igenom det. Nu ska jag träna för att göra om fälttestet och marschen" säger Martin Grundman efter målgången. Foto: Mattias Hellgren
Blivande spanare tillsammans med övningsledare. Foto: Mattias Hellgren

Lynx är en utbildningskontroll på individnivå där soldaterna prövas i ett flertal moment under ett dygn i fält. Momenten utgör delar av grunderna för spaningstjänst och består bland annat av fälttest två kilometer, skarpa skjutövningar och koordinatorientering i dagsljus och mörker, sjukvårdstjänst och sambandstjänst samt en del överlevnadsmoment som till exempel att göra upp eld. Övningen innebär att visa vilken utbildningsnivå man har på vägen till att bli spaningssoldat.
– Det handlar mycket om att lita på sig själv, att man tränat rätt och kan rätt saker för att fortsätta utbildningen på ett bra sätt, säger kapten Peter Akusjärvi som håller i övningen.

Till sin hjälp har han fanjunkare Dan Värdling, förste sergeanterna Andreas Garnborn och Mia Aronsson samt gruppchefen Carl Lundborg.

Lundborg skulle egentligen själv ha deltagit i övningen med sina kamrater, men på grund av en gammal hockeyskada har han nu avbrutit sin spaningsutbildning men fortsätter sin karriär inom Försvarsmakten, nu som gruppchef.

TUFF UTMANING

Övningen är obligatorisk för den som utbildar sig till spaningssoldat, den här gången åtta deltagare, men inbjudningar har gått ut till övriga kompanier och i år nappade Alexander Sehlberg från trosskompaniet och utgjorde den nionde deltagaren. Tyvärr fick han avbryta under torsdagseftermiddagen på grund av återkommande problem med ett knä.
– Jag är en tävlingsmänniska som gillar att utmana mig själv och Lynx är en tuff utmaning. Men nästa vecka påbörjar jag en fem veckors sjukvårdsutbildning, CLS - Combat Life Saver, som jag verkligen brinner för och vill inte riskera något inför det, därför väljer jag att avbryta den här övningen, berättar Alexander.

När man genomfört och är godkänd i Lynx får man kalla sig för spanare och erhåller utbildningstecknet för spanare. Blir man underkänd i något delmoment har man chans att åtgärda det i efterhand.

På prov i år har det även lagts till några skjutövningar och även ett moment i handgranatskastning för att ge soldaterna möjlighet att erhålla Fältidrottstecknet samt automatvapenskyttemärket.
– I och med att flertalet av momenten för dessa märken redan ingår i övningen så provar vi i år att lägga till några moment för att ge soldaterna möjlighet att även erhålla de utmärkelserna, berättar Peter Akusjärvi.

UTMÄRKELSER

Trötta, frusna och slitna tog sig deltagarna i mål efter  den avslutande tjugo kilometer långa snabbmarschen som tre av deltagarna klarade inom tidsgränsen, två timmar och tjugo minuter. Sedan var det dags för vapen- och persedelvård innan ceremonin. Två av deltagarna, kapten Daniel Hortlund och Jakob Breiman klarade alla utmaningar och erhöll sina spanartecken. Några deltagare erhöll tecknen för fältidrott och automatvapenskytte och några behöver komplettera med några delmoment innan de gjort sig förtjänta av spanartecknet.
– Den här gruppen har presterat bra, jag är glatt överraskad över deras resultat i delmomenten, avslutar Peter Akusjärvi.

Utbildningen fortsätter och i mars 2017 är det dags för nästa stora övning – Lodjuret. När man är godkänd i den är man fullfjädrad spaningssoldat och erhåller utbildningstecknet spanare kompletterat med Lodjuret.