Kompletterande prövningar mot röjdykutbildningen

Är du sannolikt aldrig, förvånansvärt om någonsin, förmodligen mest troligtvis inte, blivande röjdykare? I Karlskrona har den sista veckan med kompletterande prövningar inför nästa års utbildningsstart till röjdykare varit, och enligt statistiken kommer bara några få av dem påbörja utbildningen nästa år.

Soldaterna genomför övningen idioten under vatten.
”Idioten” i vattnet är en av de moment som genomförs under röjdykarnas kompletterande prövningar. Deltagarna startar uppe på kanten, dyker ner längs med väggen och simmar till första linjen för att vända och simma tillbaka längs botten och upp på kanten igen. Därefter upprepas momentet till nästa linje. Foto: Röjdykarna/Försvarsmakten
God vattenvana är en förutsättning för att klara testerna.
God vattenvana är en förutsättning för att klara testerna. Foto: Röjdykarna/Försvarsmakten
All prövning sker inte i vattnet.
All prövning sker inte i vattnet. Foto: Röjdyk/Försvarsmakten
De aspirerande röjdykarna simmar till botten och nuddar den med händerna.
Foto: Röjdyk/Försvarsmakten
Trampar vatten.
"Vi tittar efter om personen kan ge allt” säger en av testledarna. Vattenfysen är och ska vara jobbig och anstängande. Foto: Röjdyk/Försvarsmakten

Det är inte en slump att röjdykarna har använt sig av den inledande slogan vid sina kampanjer. Röjdykarna ställer höga krav på sin personal vad gäller den fysiska, psykiska och medicinska aspekten, för att man ska klara av att arbeta i den miljö och verksamhet man ska vara operativ i.

Den kompletterande prövningen mot röjdyksutbildningen genomfördes under fyra dagar i Karlskrona där kondition, styrka samt vattenvana testas. 14 personer kom i måndags för att genomföra de kompletterande prövningarna.

Ett av kraven är att springa 3000m under 13 minuter och 45 sekunder.
Ett av kraven är att springa 3000m under 13 minuter och 45 sekunder. Foto: Röjdykarna/Försvarsmakten

Bortfallet vid prövningen

Kraven som är satta är framtagna för att man ska klara av den tuffa utbildningen, men om enbart 10-15% klarar prövningen, är då kraven för hårda?

- Kraven behövs för att säkerställa att de som påbörjar utbildningen klarar av den. Jag upplever att folk kommer till prövningen för att prova och chansa. Man måste ha bestämt sig innan man gör prövningarna att man vill bli röjdykare. Fler skulle klara förmönstringen om man kom dit mer förberedd. I många fall har personerna kommit oförberedda. Det är viktigt att man har testat proven innan. Det är främst i vattnet som de prövande ger upp, berättar Victor Månsson som är röjdykare.

Vikten av att förbereda sig

Hur lång tid man behöver för att förbereda sig för prövningarna är olika beroende på grundförutsättningarna. För en tränad person räcker det att specifikt träna mot målen två till tre månader innan. En person som inte har simmarbakgrund bör börja minst sex månader innan de kompletterande prövningarna.
Ett tips för de personer som inte har simmarbakgrund är att fråga en simklubb eller en vattenrugbyklubb om hjälp. Dessutom bör man träna lika delar i vattnet som löpning och styrka. Minst ett pass per dag, gärna dubbla pass några gånger i veckan.

Det bästa med att vara röjdykare

Hur många av veckans prövande som kommer att påbörja utbildningen återstår till torsdag att se, men vad väntar de personer som får utbilda sig och börja arbeta som röjdykare?

Ett arbete med variation av uppgifter. Ingen dag är den andra lik. Även gemenskapen och förbandsandan är en bidragande faktor till att dykarna själva tycker att det är världens bästa jobb.

Fakta testkrav kompletterande prövning

Löpning 3000m: 13:45 min
Chins: 5 st i överhandsgrepp
Armhävning: 40 st i 50 sek takt
Sit-ups: 40 st i 50 sek takt
Ryggresningar: 40 st i 50 sek takt
Dips: 8 stycken
Marklyft: 50 kg
Step-up: 20st med 40kg ryggsäck
Vattenfys: Motivation och uthållighet