Stort intresse för verksamheten i Boden

Garnisonens dag 2016

Bodens garnison öppnade under lördagen grindarna för anhöriga och allmänheten. Många, både små och stora, besökare fick träffa personal från garnisonens förband och stödfunktioner och titta närmare på fordon och utrustning som används. Dagen bjöd också på en stridsförevisning och soldaterinran.

Bodens garnison öppnade under lördagen den 24 september grindarna för anhöriga och allmänheten. Stora och små besökare fick träffa garnisonens personal och få en närmare titt på fordon och utrustning som används. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Garnisonsdagen den 24 september 2016 var ett välbesökt och uppskattat arrangemang. Dagen inleddes med soldaterinran för rekryter från A 9 och I 19 med närvaro av anhöriga på I 19:s kaserngård. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Välbesökt stridsförevisning. Besökarna samlades på övningsfältet Pampas intill Norrbottens regemente för att beskåda en välregisserad sammandrabbning med mullrande stridsvagnar och kämpande soldater. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Stridsförevisning på övningsfältet vid Pampas. Det sköts och dundrade till åskådarnas förtjusning. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Bröderna Vilmer, Melvin och Alvin Johansson-Hellgren gillade när det dundrade under stridsförevisningen. – Nu vill jag hoppa i en stridsvagn och köra iväg, säger Melvin innan han rusar iväg med brorsorna för att ta en närmare titt på alla uppställda fordon. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Föreningen P5 och Traditionsgruppen Pjäs och Motor visade upp en anrik samling maskiner runt kaserngården. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
– Under dagen kommer en hel del ungdomar och även syskon till våra rekryter som är intresserade av att prata rekrytering, säger Björn Persson, rekryteringsofficer. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Julia Johansson, 15 år, imponerade på soldaterna när hon provade att lyfta och bära jägarbataljonens packning LK 120, 55kg tung. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Idun Yliniemi och Agnes Öhlund tyckte det var en spännande dag.
– Det roligaste var när de sköt med kanoner, säger Agnes och tänker på stridsförevisningen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Oskar Akusjärvi var en av alla bandvagnspassagerare under dagen. – Det gick fort och den kunde köra över branta och knäppa saker, stenar och sånt, berättar Oskar. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
– Att åka bandvagn är det roligaste jag gjort i hela mitt liv, sa Olle Onsum, 8 år. Han är här med brodern Alfred, 5 år och mamma Veronika, som uppskattade att garnisonen öppnade grindarna. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Gabriel Servato från Brasilien är utbytesstudent i Boden. Han är imponerad över det gästvänliga och öppna mottagandet. – Hemma finns inte tillfälle att komma Försvarsmakten så nära. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Många nyfikna besökare som kom för att träffa Försevarsmakten och se stridsförevisningen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Garnisonens dag är enligt tradition ett samarrangemang mellan Artilleriregementet och Norrbottens regemente och flera av de övriga enheterna i garnisonen - Försvarsmaktens logistik, Försvarsmaktens tekniska skola, Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, Försvarets materielverk och Fortifikationsverket fanns också representerade.

Förutom att visa upp verksamheten ser Försvarsmakten garnisonsdagen som ett tillfälle till rekrytering.

– Det kommer under dagen en hel del ungdomar och även syskon till våra rekryter. Dessa kommer jag och mina kollegor att prata med idag, säger Björn Persson, rekryteringsofficer.

Garnisonschefen Mikael Frisell höll två tal. På morgonen till rekryter, anhöriga och garnisonens personal i samband med soldaterinran och på eftermiddagen till allmänheten innan stridsförevisningen. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten

Soldaterinran

Under förmiddagen höll garnisonschefen, överste Mikael Frisell, soldaterinran för rekryterna vid Artilleriregementet och Norrbottens regemente. Soldaterinran är en högtidlig och viktig ceremoni där chefen för organisationen framför en påminnelse till de blivande soldaterna om deras skyldighet och vad det innebär att tjänstgöra i Försvarsmakten. För många soldater blir detta ett fint minne från tiden som rekryt och deras anhöriga var speciellt inbjudna för att närvara under ceremonin där garnisonens fanor paraderades och marscher spelades.

Ceremonin avslutades med ett korum, en militärgudstjänst eller fältandakt där rekryterna sjöng psalmer och bad fader vår tillsammans med de anhöriga och övriga åskådare. Korumet hölls dagen till ära av garnisonspastor Staffan Klingert.

Bandvagnsåkning, bärgare och ballonger

Under hela dagen kunde besökarna titta, klämma och känna på garnisonens fordon och materiel som var uppställd runt om kaserngården vid Norrbottens regemente. Dessutom erbjöds ansiktsmålning, turer i bandvagn, provsittning i helikopter, bärgare och stridsfordon, tipsrunda och mycket annat.
– Att åka bandvagn är det roligaste jag gjort i hela mitt liv, sa Olle Onsum, 8 år. Han är här med brodern Alfred, 5 år och mamma Veronika, som uppskattade att garnisonen öppnade grindarna.
– Det är jättekul att få se området och jag tycker att det är väldigt fint här inne också.

Uppskattad stridsförevisning

Stridsförevisningen på övningsfältet lockade många nyfikna besökare och inleddes med ett tal från garnisonschefen till allmänheten. Han berörde den förändrade omvärldsbilden och regeringens krav på Försvarsmakten att öka sin operativa förmåga, vilket bland annat innebär att det kommer att bli fler övningar i Bodenområdet.
– Vi är glada över att så många kommit för att besöka oss idag. Boden är, och kommer även i framtiden att vara en betydelsefull garnisonsort i Sverige och för oss är det viktigt att visa att vi finns och vad vi gör, så att vi kan ge en rättvisande bild av vår verksamhet.

Frisell berättar om de uppdrag garnisonens personal kommer att lösa i Afghanistan, i Mali och på Gotland, för att bara nämna några exempel utöver utbildning av soldater i Boden. Han avslutar med visst allvar.
– Även om vi hoppas att vi aldrig kommer att behöva försvara vårt land mot en angripare får vi inte glömma att Försvarsmaktens kärnuppdrag är väpnad strid, och den förevisning ni nu kommer att få se är ett exempel på hur det kan gå till i en skarp situation.


Därefter drog anfallet igång med full styrka på övningsfältet.