Tillsammans är vi ett vinnande lag

I tio dagar har striderna pågått i Norge. Ett febrilt arbete har pågått dygnet runt för att få allt att fungera smidigt, och de soldater och officerare som ingått i övningen har visat ett stort engagemang i varje del. Sverige har övat på att kunna försvara sig tillsammans med andra och har visat sig från sin bästa sida.

Chefen för de svenska deltagarna under Cold Response 2016, överste Mikael Frisell under samtal med norska soldater. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En Archer (artilleripjäs) redo för eldgivning under övningen
Artilleripjäsen Archer redo för eldgivning under övningen Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Personal på luftvärnskanonvagn 90 tar stridspaus
Personal på luftvärnskanonvagn 90 tar stridspaus. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Maskerade vagnar
Maskering av vagnar. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Kolonn stridsfordon i Norge under Cold Response
Runt om Tröndelag i Norge har svenska soldater fått öva i en utmanande miljö över ett mycket stort område. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

— Vi har genomfört en stor multinationell övning som har inneburit att vi har kunnat öva tillsammans med varandra och tillsammans med andra nationaliteter. Vi har gjort det väldigt bra och har visat på att den svenska förmågan och professionalismen är stor, säger överste Mikael Frisell som varit övningsledare för det svenska deltagandet i Cold Response.

Stridsvagnar, stridsfordon och helikoptrar. Bandvagnar, lastbilar och spetsflyg. Runt om Tröndelag i Norge har svenska soldater fått öva i en utmanande miljö över mycket omfattande ytor. Ytor som till största del har varit på civil mark, och där kriget ibland har smugit sig ända in i folks trädgårdar.

— Vi har kunnat använda området här på ett fantastiskt sätt, med civilbefolkningens goda minne och glada nyfikenhet och det är verkligen något som vi värdesätter, berättar Mikael Frisell. Genom att vi kan röra oss över stora ytor i rätt terräng så kan vi också se stridens konsekvenser, eftersom genomförandet blir naturligt.

”Alla måste bidra”

I en övning av den här storleken blir vikten av samarbete och samspel tydlig. Att utmana sig i stora konstellationer ger en förståelse för hur otroligt viktiga alla olika pusselbitar är. Något som kommer att övas även på hemmaplan under nästa år då Försvarsmaktsövning 2017 kommer gå av stapeln.

— Det är  viktigt att alla i hela armén är med och bidrar till det här. Alla olika funktioner vi har ska fungera som en helhet, och det handlar inte om att se till ett enskilt regemente eller en av våra brigader, utan hela armén måste jobba mot vårt gemensamma mål. Och vår kommande stora övning i Sverige under nästa år är en viktig hållpunkt i detta. Erfarenheterna från Cold Response spelar stor roll för vår väg framåt mot den, säger Mikael Frisell. Det är tillsammans som vi utvecklar ett vinnande lag, och vi har alla viktiga roller att spela.

Nu väntar en välförtjänt återhämtning. Eld upphör är kommenderat. Det är dags att lämna Norge för denna gång, många erfarenheter rikare och med blicken riktad framåt mot kommande utmaningar.

Karta