Röjdykareleverna är snart klara för leverans till förbanden

Kroppen skriker efter sömn och vila. Hjärnan arbetar febrilt med att hålla fokus uppe för att lösa de nya uppgifter som delas ut. Slutövningen för de blivande röjdykarna är uppe i dygn nummer elva.

Johan Lundin har ansvarat för röjdykarutbildningen 2015 Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Ett inspel i övningen var ett tips om en ubåt som setts till. Röjdykareleverna fick uppgiften att söka av område och dokumentera eventuella spår i botten. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Genomgång innan dyk. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Röjdykareleverna bodde och utgick från fartyget HMS Ägir. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Transportsättet för röjdykare är oftast RIB. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

Röjdykarutbildningen satte igång för snart ett halvår sedan. Då var de 17 stycken förväntansfulla individer, idag är det 11 stycken kvar. Det krävs en mycket bra fysik för att klara utbildningen men den mentala styrkan är nästan den viktigaste. När andra ger upp måste du kunna pressa dig lite längre. Att vara blöt, hungrig och trött är ett normaltillstånd.

­­­­För att kunna bli röjdykare måste du genomföra en kompletterande prövning. De som klarar prövningenkommer att genomföra en av de tuffasteutbildningarna i hela Försvarsmakten.

− Att jobba som röjdykare är omväxlande på många sätt. Ibland är man på basen eller ute på en övning för att nästa dag genomföra ett skarpt ammunitionsröjningsuppdrag någonstans i Sverige eller utomlands. När privatpersoner hittar gammal ammunition brukar röjdykare få uppgiften, detta för vår unika förmåga att hitta och oskadliggöra ammunition på och under ytan, säger Johan Lundin som är ansvarig för röjdykarutbildningen 2015.

Under slutövningen är röjddykareleverna är uppdelade i två vakter för att kunna genomföra uppdrag dygnet runt. Uppdragen har varit allt från att dyka efter mordvapen till att söka av botten i en minerad hamn. Efter att ha haft soligt västkustväder har nu vindarna vänt och regnet har börjat ösa ner. Lite sömn, många dyk och ta hand om utrustningen börjar sätta sina spår på röjdykareleverna. Det sista dygnet kommer inte vara lättare.

− Syftet med slutövningen är att under så identiska förhållanden som i verkligheten jobba under hög fysisk och psykisk press. Det är inte meningen att man ska komma ihåg sin slutövning som en av de mest bekväma stunderna i ditt liv, säger Johan.

Trots utmattningen är stämningen bland eleverna mycket god. Nästa vecka tar de examen och kommer att börja jobba. Karlskrona, Skredsvik och Stockholm får snart påfyllnad av röjdykare, ett efterfrågat och välkommet tillskott.