Utmaning att utbilda somaliska armén

Militärpolisen Simon Jonsson utbildade underofficerare i somaliska armén i stekande hetta och under primitiva förhållanden.
– Många saknade uniform och en del hade bara flip-flop tofflor på fötterna. Vi fick använda pinnar som vapen och tillverka egna knivar och spadar att gräva med, säger han.

Simon Jonsson Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Simons insats uppmärksammades på flera sätt, bland annat av regementsledningen på Livgardet som gav honom manschettknappar med Livgardets symbol ”CG16” (Carl Gustav XVI). Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Underofficerarna var mycket nöjda med utbildningen och gjorde en egen hejarramsa. Foto: Försvarsmakten

Syftet med utbildningen var att träna de framtida underofficerarna i ledarskap, stridsteknik och militära operationer så att de ska kunna bidra till fred och säkerhet i landet.

– Många hade stridserfarenhet sedan tidigare, men samtidigt ett stort behov av att lära sig samarbeta. När något gick fel skyllde de på varandra istället för att komma med kostruktiv kritik och kreativa lösningar.

Ett exempel var när kursdeltagarna fick i uppgift att gräva skyttevärn för att skydda sig från motståndaren.

– Alla grävde varsitt hål, men ingen ville gräva ihop hålen till ett gångsystem. När jag förklarade att man måste kunna röra sig mellan hålen och hjälpa varandra om man blir beskjuten så gick det bättre.

Arbetet försvårades dessutom av att kursdeltagarna inte talade engelska och varken kunde skriva eller läsa.

– Deltagarna var i åldrarna 18-50 år, och de hade ett stort behov av utbildning och träning. Som tur var hade vi erfarna somaliska tolkar som översatte allt vi sa och lite till, säger Simon.

Sena leveranser

En annan utmaning var att få tag i den utrustning som behövdes.

– Vi beställde grejor men det fanns ingen postgång och våra flygplan fick inte landa i området eftersom det var för farligt. Allt tog väldigt lång tid, så vi fick improvisera mycket, säger Simon.

Trots bristen på utbildningsmateriel och utrustning tycker Simon att de lyckades bra utifrån sina förutsättningar.

– Man måste vara ett gott föredöme, både som kamrat och som ledare. När de grävde skyttevärn så grävde jag också, och när de löptränade så sprang jag med. Man måste kunna lyfta fram allas starka sidor och vara pedagogisk, ödmjuk och lyhörd.

Uppskattat arbete

Under slutceremonin besöktes Simon och kursdeltagarna av chefen för European Union Training Mission (EUTM), höga officerare från somaliska armén och TV.

– Vi fick diplom och certifikat. Mina kursdeltagare sjöng en hejarramsa och jag fick höra att jag var den bästa tränaren någonsin. Jag har även fått mycket beröm och två medaljer efter missionen.

Simon berättar att han har vuxit som människa under tiden i Somalia.

– Jag har arbetat i ett av världens farligaste och fattigaste länder och det har varit otroligt givande och utvecklande. Jag ser saker på ett annorlunda sätt nu, säger han.