”Vi är ett härligt gäng”

Under den första veckan i juni genomförde Norrbottensbataljonen årets krigsförbandsövning, en efterlängtad övning för många. I år var den upplagd som en så kallad befattningsövning med ett omfattande stationssystem med olika utbildningar.
– Vi är en kärntrupp som hållit ihop länge nu och det är riktigt roligt att träffas igen. Jag själv har varit med i Hemvärnet i 15 år och det finns fortfarande mycket att lära sig, berättar Ann-Sofi Holmström, stabsassistent på ett av de två bevakningskompanierna på bataljonen.

Kompanichefen Urban Eichwurzel förbereder sig för att visa läget på kartan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Pionjärplutonen apterar sprängladdningar på olika typer av material. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Oliver Rohdén, gruppchef på pionjärplutonen, visar upp resultatet efter att plutonen sprängt olika material, här en bit järnvägsräls. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Löjtnant Mats-Einar Wallin håller genomgång inför brandövning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Mikael Lundström övar släckning med filt på en brinnande docka. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Förevisning av elektronbrandbomb. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Norrbottensbataljonen är en av tre hemvärnsbataljoner i länet och det är Norrbottensgruppen i Boden som ansvarar för att utbilda bataljonen och ge stöd till frivilligverksamheten i Luleå, Boden, Jokkmokk, Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog kommuner.
– Vi har en hemvärnsbataljon med ett stort spektra av resurser och färdigheter. Under den här övningen deltar våra två bevakningskompanier, pionjärplutonen, flyggruppen, transportgruppen och ledningsplutonen. De går igenom ett omfattande stationssystem med utbildningar för bataljonens olika befattningar under veckan, berättar överstelöjtnant Jerker Persson, chef Norrbottensgruppen.
– Våra bevakningskompanier får träna bevakning av och skyddande av objekt, grupps strid och strid i bebyggelse. De har även CBRN-utbildning med bland annat brandsläckning och täthetsprov. Pionjärplutonen kör i ett eget spår där de bland annat har sprängtjänst, grunder i minering och maskintjänst med bland annat minborr, traktorgrävare, hjullastare och lastbil, fortsätter Jerker Persson.

Fler och fler engagerar sig

Oliver Rohdén gjorde lumpen 1998-1999 på Ing 3 i Boden och har en insats i Kosovo bakom sig. Oliver är nu gruppchef på pionjärplutonen.
– En mycket rolig vecka med många utmanande uppgifter och övningar som man absolut inte vill missa. Vi är nästan full styrka i pionjärplutonen, det är bara en som inte kunde vara med på KFÖ:n på grund av en utlandsresa. Jag tycker det märks att fler och fler vill engagera sig i hemvärnet, det kan nog bero på omvärldsläget och att befolkningen har sett vad vi kan stå till tjänst med. Eftersök och brandbekämpning har ju uppmärksammats mycket, säger Oliver Rohdén.

Väl omhändertagen

Mikael Lundström från Piteå är en av soldaterna på 123:e bevakningskompaniet, han gick med i Hemvärnet 2010.
– Jag trivs väldigt bra, man kommer ifrån vardagen och lär känna nya människor med samma intresse. Det här min andra krigsförbandsövning och man blir väl omhändertagen som ny i gänget, alla är hjälpsamma och drar åt samma håll, säger Mikael Lundström.

Trivs tillsammans

Ann-Sofie Holmström från Älvsbyn är stabsassistent på 123:e bevakningskompaniet och har varit engagerad i Hemvärnet och frivilligverksamheten i 15 år.
– Jag började i Bilkåren där jag lärde mig köra bland annat terrängbil. Sedan halkade jag in på det här med stabstjänst och det är jätteroligt. Vi är en kärntrupp som hållit ihop i staben rätt länge nu så det är inte så lång startsträcka när vi kommer in på övning. Vi är ett härligt gäng som trivs kanonbra ihop. Vi skulle gärna ha fler övningar varje år, avslutar Ann-Sofie Holmström.