Blodsmak och blåsor!

Norgerodden, för dig som gillar obekvämt

63 distansminuter på ca 15 timmar fördelat på 30.000 årtag - vansinne eller kul utmaning? Det är dags för Norgerodden, en tävling mellan med blivande röjdykare och de mer erfarna röjdykarna som jobbar på Röjdykardivisionen i Skredsvik.

Eric Pettersson utsätter sig för sin femte Norgerodd. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Röjdykare arbetar i princip alltid med skarp ammunition. Riskerna minimeras med en omfattande utbildning och att säkertheten alltid går i första hand. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

Norgerodden har genomförts sedan 1969 och är världens längsta kända tävling för tiohuggare, valbåt. Ni som har erfarenhet av att ro tiohuggare vet att det krävs hårt slit bara för att få båten i rörelse. Årorna verkar vara skapta för att bilda blåsor i händerna, mjölksyran forsar runt i kroppen och dina muskler börjar snabbt skrika om nåd.

– Det är min femte Norgerodd och förmodligen inte den sista, säger Eric Pettersson.

Målet med rodden är att, under en längre tid med fysiska och psykiska påfrestningar, träna personal i uthållighet och sammanhållning. Starten går den 16/6 klockan 19:00 på röjdykarbasen i Skredsvik. Natten tillbringas med hög puls och utan sömn i en valbåt.

– Det kanske låter konstigt men Norgerodden är något som man vill ha genomfört. Hatkärleken kulminerar och kärlekskänslan har övertaget just nu, säger Eric.

Mycket står på spel, de blivande röjdykarna skulle nog tycka om att besegra de mer erfarna. Om erfarenhet slår ungdom visar sig på onsdag eftermiddag då båtarna beräknas gå i mål vid Tjurholmen.

– Det ska mycket till om röjdykareleverna ska vinna. Det gäller att ha en bra navigatör och väderspanare som kan ta ut rätt kurs i förhållande till vindar och vägval. Alla röjdykare har en vilja av stål och en mycket hög fysisk kapacitet. Rekordet på 13 timmar och 45 minuter och rekord är ju till för att slås, säger Eric och småler.

Upp till bevis! På onsdag vet vi svaret - vem som står som vinnare och om rekordet står sig.