Medaljerades efter militär utbildningsinsats i Mali

Under sex månader har tolv soldater och officerare från jägarbataljonen i Arvidsjaur utbildat soldater och förband i Mali. Deras uppdrag är nu slutfört och på onsdagen genomfördes en medaljceremoni för det svenska träningsteamet.

Medaljerad. Alexander Eriksson och hans kamrater i den tolv personer stora grupp från jägarbataljonen som under ett halvår tjänstgjort i Mali och där utbildat soldater och förband fick på måndagen ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Överste Mikael Frisell, chef för I 19, delade ut medaljerna. Foto: Göran Westerlund
– En utmaning men det har gått bra och det har gjort skillnad för malierna. Det säger major Joakim Ericson om den utbildningsmission som han och ytterligare elva soldater och officerare från Arméns Jägarbataljon har genomfört i Mali inom ramen för EU:s insats för nationens armé. Foto: Göran Westerlund
Måndagens medaljceremoni på Stallplan på jägarbataljonens kasernområde ingår i hemkomstverksamheten för de tolv soldater och officerare från förbandet som under ett halvår har deltagit i EU:s utbildningsinsats för Mali och dess armé. Foto: Göran Westerlund

EU genomför på en förfrågan från den afrikanska staten Mali en utbildningsinsats för landets armé. Insatsen, European Union Training Mission Mali, är en del i en långsiktig EU-strategi för hela regionen i norra Afrika med syfte att återställa lag och ordning och neutralisera det terrorhot som finns och därmed bidra till att skapa trygghet och säkerhet för det maliska folket.

Major Joakim Ericson har lett EUTM Mali 04, det vill säga det träningsteam som jägarbataljonen har haft i Mali. Inom ramen för EU-uppdraget har teamet där arbetat med att grundutbilda ett infanterikompani och repetitionsutbilda ett annat infanterikompani.
–Vi har utbildat från enskild soldat upp till förband av kompanis storlek, berättar Joakim Ericson.

Duktiga tolkar

Visst har det funnits skillnader mellan det teamet är vana vid hemma i Sverige och det som det mött i Mali.
– Malierna har inte samma tradition som den vi har av att utbilda och genomföra militära operationer. Ledningsstrukturerna ser inte heller ut som hos oss. Det har också funnits utmaningar i form av språk, vi har haft tolk hela tiden. Tolkarna har varit duktiga så det har fungerat bra, fortsätter Joakim Ericson.

40 grader varmt

Jägarbataljonens soldater och officerare är utbildade i att klara av att hantera och verka i kyla. I Mali handlade det dock om värme.
– Klimatet kan vara påfrestande till exempel när övar man strid i 35-40 graders värme. Man måste man anpassa sig till klimatet och att till exempel rasta och dricka vatten gäller i såväl kyla som i värme.

Professionell inställning

Nu är alla utom en av de tolv i teamet åter hemma i Sverige efter avslutat uppdrag. Vid en ceremoni på kasernområdet i Arvidsjaur på onsdagen riktade regementschefen, överste Mikael Frisell, ett stort tack till teamet för dess viktiga insats:
– Ni har löst uppgiften på alldeles utmärkt sätt. Er professionella inställning som jägarsoldater alltid har kopplat till uppgiften och insatsen har gjort att resultatet med att utbilda de maliska förbanden har blivit mycket bra. Well done. Mission accomplished!