Röjdykarutbildningen fortsätter

Mjölksyran från träningspasset i vattenövningsanläggningen besvärar många av röjdykareleverna fortfarande. Tre timmar med olika övningar utan att vidröra kanten hade ingen av de 17 eleverna klarat när de klev in genom grindarna för sex veckor sedan. Vattenvanan har minst sagt blivit bra.

Eric Pettersson är instruktör under årets röjdykarutbildning. "Under min tid som röjdykarelev fanns det vissa träningspass man inte trodde kroppen skulle klara av men idag är dessa pass minnen som jag bär med mig för resten av livet”. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Stocken har varit ett återkommande inslag i träningen. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Många moment under utbildningen genomförs i grupp och eleverna svetsas samman. Röjdykare jobbar i princip alltid i grupper om två. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

– Utbildningen är stegrande fysiskt och psykiskt. En skillnad mot annan militär utbildning är att de som påbörjar röjdykarutbildningen redan ligger på en mycket hög nivå jämfört med gemene man. Alla måste genomgå en kompletterande prövning innan utbildningsstart, säger Eric Pettersson som är instruktör för årets röjdykarpluton.

Moment där eleverna tvingas att övervinna rädsla och obehagskänslor utöver det vanliga förekommer på utbildningen. Säkerheten går alltid i första hand.

– Vi måste få de blivande röjdykarna att kunna agera med ett lugn även fast situationen är pressad. De första sex veckorna har fokuserat kring att jobba upp detta lugn med många övningar under ytan som kan verka avskräckande för den som är ovan att vara under ytan, säger Eric.

På röjdykarnas instagramsida finns ett klipp som går under benämningen ”Greven”. Detta är ett exempel på vattenfyspass när man har mycket god vattenvana med rätt fysiska och psykiska förutsättningar.

Nästa vecka fortsätter utbildningen i Karlskrona där eleverna äntligen kommer att få dyka med utrustning. Perioden på Berga har förberett röjdykseleverna fysiskt och teoretiskt. Nu stundar fem veckor med bland annat dykapparaten OMD10, fri uppstigning och bassängdyk. Därefter flyttas utbildningen till Skredsvik och dyken kommer att ske i havet.

Tyvärr har två elever fått avbryta utbildningen på grund av medicinska skäl.

– Jättetråkigt när elever måste avbryta, vi vill verkligen att alla ska klara utbildningen. Försvarsmakten är i behov av fler röjdykare. Utbildningen syftar till att ta reda på om eleven klarar de påfrestningar som röjdykaryrket kräver, säger Eric.

Många roliga moment och mycket kunskap ska läsas in innan examen vecka 36. En sak som är säker, att alla de tuffa fyspassen som kramat ur den sista svettdroppen och förpestat kroppen med mjölksyra på röjdykareleverna, kommer för alltid att leva kvar i deras minnen. Att klara röjdykarutbildningen ger en gemenskap som är livslång och att stoltheten att bära utbildningstecknet för röjdykare är få förunnat.