Kursen genomförs under tre veckor och avslutas fredagen den 23 januari, totalt deltar 26 officerare, specialistofficerare och soldater från åtta nationer. Under kursen får de framförallt lära sig stridsteknik i vinterförhållanden. Exempel på det som ingår är bland annat att lära sig att gå in och ut ur stridsställningar med och utan skidor, taktisk gruppering vid raster, övernattning i snöhög och skidtolkning.
– Utbildningen är en vinterstridskurs där målet är att deltagarna ska kunna utföra stridsuppgifter i subarktiska förhållanden utan att få kylskador. Deltagarna ska också erhålla kunskaper för att leda egna förband under vinterförhållanden, berättar major Erik Falck, kurschef.
Förbereder sig för vinterövning i Boden
Deltagarna i årets kurs är en blandning av officerare och specialistofficerare från Portugal, Italien, Spanien, Frankrike, Danmark, Belgien, Tyskland och Polen med lite olika erfarenhet av vinterförhållanden.
– Ja, det är en bra blandning i år, vi har allt från italienska bergsguider till danska officerare som kommer tillbaka hit i mars och deltar i övningen Vintersol i Boden och Jokkmokks-området, fortsätter Erik Falck.
Thomas Knudsen, till vardags specialistofficer på Bornholm är en av de danska deltagarna.
– Jag är väldigt nöjd, speciellt att kursen innehåller så mycket praktik, det är precis vad man behöver för att bygga upp sina kunskaper och skaffa sig rutin av att vistas i och genomföra strid i riktig vintermiljö, säger han.
"Bästa vinterutbildningen"
Två av deltagarna är de tyska sergeanterna Born och Albini.
– Det här är den bästa vinterutbildningen vi har deltagit i, här är vi tillbaka till grunderna. Man blir hela tiden påmind om hur viktiga de små detaljerna är, som att ha torra strumpor och ta på sig förstärkningsplagg när man tar rast. Sedan har vi utvecklat vår skidteknik avsevärt, både vad gäller att förflytta sig och att genomföra strid på skidor.
Parallellt med Basic Winter Warfare Course pågår andra vinterutbildningar samtidigt vid Vinterenheten i Arvidsjaur.
– Vi har just nu blivande specialistofficerare från Markstridsskolan som genomför grundläggande vinterutbildning och vi har piloter ur danska flygvapnet som har lagt sin säkerhetsmaterielkurs här hos oss, berättar major Tony Gustavsson, chef för vinterenhetens utbildningsavdelning i Arvidsjaur.
11 500 gästnätter
Att Vinterenhetens utbildningar är mycket efterfrågade råder i inget tvivel om.
– Vi har en ett väl utvecklat koncept och vi har lång erfarenhet av vinterutbildning. Den här vintern kommer över 800 personer från olika länder hit för att utbildas i vinterförmåga i olika nivåer. Det rör sig om totalt 11 500 gästnätter, avslutar en mycket nöjd Tony Gustavsson.