En mötesplats för soldater

Livgardets soldatkår börjar få ordning på sin mässlokal. Det är en lugn plats där soldater och gruppchefer kan träffas och prata över kompanigränserna. Man kan också spela biljard eller poker. Då och då är baren öppen och man kan få något att dricka, snacks och snart en enkel pizzabit.

Fika med soldatkollegor i en del av matsalen som soldatkåren också ansvarar för.
Fika med soldatkollegor i en del av matsalen som soldatkåren också ansvarar för. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

​– Just nu planerar vi att ha en kväll för GMU-gänget* för att hälsa dem välkomna in i kåren, berättar korpral Erik Schooner, som är Mäster och en av de eldsjälar som startat upp och gett kåren liv.

Kåren bildades i maj 2013 och har hittills cirka 50 medlemmar. Att rekrytera fler medlemmar – och att få dem att betala kåravgiften på 200 kronor per år är en av Erik Schooners närmaste mål med verksamheten. Alla de praktiska detaljerna med att starta och registrera föreningen är lösta. De har fått ihop ett möblemang genom att låna, handla billigt och ta emot gåvor. Nu väntar de på en matta som är tillverkad i Afghanistan för föreningens räkning.

– Mattan är vävd av Mr Friday (väl bekant för dem som varit i Afghanistan) och är två gånger en och halv meter. Den har regementsemblemet och alla slag som motiv, berättar Erik Schooner.

Skapa möjlighet att mötas

Syftet med Livgardets soldatkår är att driva frågor som inte är av facklig karaktär. Ett annat viktigt syfte är att bidra till en bra sammanhållning mellan soldater på Livgardet. En idé är att försöka få in även soldaterna från Livbataljonen, som är grupperade på kavallerikasern. För att skapa möjlighet för de olika kårerna inom Livgardet att mötas arrangerar de i närtid en innebandyturnering mellan soldatkåren, subalternkåren och officerskåren.

– Vi har också ett samarbete med en veteranförening, VRR, som stödjer veteraner som inte har det så bra ekonomiskt. Därför ska vi sälja en särskild öl där vinsten går till veteranföreningen. De ordnar i sin tur föreläsningar för oss om PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), säger Erik Schooner, som till vardags arbetar som gruppchef.


*GMU-gänget är de rekryter som inom kort avslutar sin grundläggande militära utbildning på Livgardet och tar anställning som soldater.