Fältets akutsjukvårdare i universitetets skolbänk

HSC, Health and Sciences Center på Lunds universitet står ännu relativt tomt. Det flesta eleverna har fortfarande sommarlov. Men i en av föreläsningssalarna håller precis en lektion på att avslutas. Det är personal från 71:a bataljonen på P 7 som utbildar sig till akutsjukvårdare.

De blivande akutsjukvårdarna Karl-Johan och Johanna tycker det är skönt att de kan komma ifrån regementet ett tag och bara fokusera på sjukvårdsstudierna. Foto: Kalle Bendroth
Berit Kärfve som håller i stora delar av utbildningen menar att elevernas start på utbildningen bådar gott för framtiden. Foto: Kalle Bendroth

Ämnen som anatomi, fysiologi, mikrobiologi och hygien ska avhandlas de närmsta veckorna, något som skiljer sig en del från det dagliga arbetet som skyttesoldat. Karl-Johan som är en av eleverna på kursen, är glad över att ha fått möjligheten att studera akutsjukvård.

 - Det är en prövning att lära sig alla benämningar på latin och grekiska, men vi har inställningan att alla som går kursen ska klara den, vi hjälps åt.

Han har en tjock bunt böcker med sig och den tid som inte spenderas i föreläsningssalen på universitetet används till självstudier. Karl-Johan tycker att det känns seriöst när man låter de blivande akutsjukvårdarna gå en akademisk utbildning där de får högskolepoäng. Dessutom är utbildningen något man kan ta med sig oavsett om man senare vill fortsätta med sjukvård i det militära eller det civila, eller bara hjälpa någon i det dagliga livet.

En annan av eleverna, Johanna, jobbar på bataljonens förbandsplats som sjukvårdare och menar att hon kommer kunna lösa fler slags uppgifter efter kursen. Att lära sig terminologin gör till exempel att det blir lättare att stödja i arbetet med de anställda läkarna och sjuksystrarna.

 - Det var först en chock över hur mycket man skulle lära sig och nivån på utbildningen är jag inte van vid då jag inte studerat på universitet eller högskola tidigare. Schemat är fullspäckat och det är mycket att ta till sig. Jag tror att den kompetensen vi får kan ge en trygghet för de andra i bataljonen.

Berit Kärfve, universitetsadjunkt på institutionen för hälsovetenskap under medicinska fakulteten är lärare på kursen och är hittills mycket nöjd med sina elevers prestationer.

 - De är öppna, frågvisa och inriktade på sina studier. Jag tror till stor del att det beror på att de tydligt kan se hur deras nya kunskaper kommer att kunna användas i deras roll som akutsjukvårdare på P 7, säger Berit Kärfve.

Kursen bygger på de första veckorna av sjuksköterskeprogrammet och eleverna lär sig grundläggande kunskapen som behövs för att kunna arbeta med sjukvård.

Berit menar att det finns en hög studiemoral och disciplin i gruppen och berättar om hur förvånad hon blev över tystnaden som uppstod efter någon sagt "manöver".

 - Det är viktigt med disciplin och noggrannhet när det handlar om sjukvård, små saker kan vara avgörande, avslutar Berit Kärfve.