”Ruskigt kul att vara inne och köra igen”

Så var det dags för deltidssoldaterna i 1921:a pansarskyttekompaniet att komma in och öva igen, under fem dagar har en så kallad krigsförbandskurs under temat strid med fokus på eld och rörelse genomförts.
– Det är ruskigt roligt att vara inne igen, man får bryta vardagen med något helt annat, säger deltidssoldaten Per Rundgren som till vardags arbetar som mediesäljare i Uppsala.

”Vi har ett härligt kamratskap i gänget”, säger Per Rundgren. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Genomgång inför nästa genomförande. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Vagnsbesättningarna övade strid på Boden södra skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Vagnsbesättningarna övade strid på Boden södra skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Albin Göbel studerar och arbetar som truckförare till vardags. ”Det är så gött och komma i väg och göra något annat med mina gamla polare” säger han. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Deltidssoldater ur 1921:a pansarskyttekompaniet under stridsskjutning på Kusträsk skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Deltidssoldater ur 1921:a pansarskyttekompaniet under stridsskjutning på Kusträsk skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Deltidssoldater ur 1921:a pansarskyttekompaniet under stridsskjutning på Kusträsk skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På lördagseftermiddagen rullade hela kompaniet in mot garageområdet för vård efter övning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Totalt har 163 soldater och officerare deltagit i övningen. Kompaniet har under dagarna varit uppdelade med övningsmoment på både Kusträsk och Bodens södra skjutfält.
– Här på Kusträsk skjutfält har vi övat skyttesoldaterna både gruppvis och plutonsvis i olika metoder för eld och rörelse med understödsvapen, handgranatskastning och samordning med indirekt eld, berättar major Ola Hansson, chef för det kompani på pansarbataljonen som utbildar alla kompanier som är uppbyggda av deltidspersonal.

Goda förberedelser bäddar för lyckad övning

– Man kanske kan tycka att fem dagar är lite, men genom personalens goda förberedelser lyckas vi riktigt bra. Man ska veta vilket enormt arbete som kompaniets officerare har gjort för att få ihop en sådan här övning, det handlar inte bara om att planera stridmoment, boka skjutfält och beställa ammunition. Det är också ett stort administrativt arbete som lagts mer bara för att få hit soldaterna. Det handlar bland annat om beställning och samordning av resor. Och sedan är övningen inte slut bara för att soldaterna åker hem, då vidtar ett omfattande arbete för att se till att alla får lön, fortsätter Ola Hansson.

Förbandsanda

– Härligt att vara inne igen, men får chansen att upprätthålla och utveckla sina gamla kunskaper, berättar deltidssoldaten Per Rundgren som även har erfarenhet från utlandstjänst.
– Jajamensan, jag åkte i väg med Amfibieregementet till Tchad 2008. För ett par år sedan blev jag kontaktad av en gammal kompis från den tiden som värvade mig till det här kompaniet. Nu har jag varit med det här gänget i snart två år och jag ångar ingenting, vi har härlig kamratskap och kan skoja om allt, men när vi övar då är det fullt fokus från alla. Att komma in då och då och träffa polarna och lära känna nya människor är både utvecklande och ett bra sätt att bryta vardagen, fortsätter Per.

Vagnsstrid på Bodens södra

På Boden södra har vagnsbesättningar övat strid och metoder för eld och rörelse.
– Här har vi kört strid med BT-systemet, i pluton, halvt kompani och som avslutning med hela kompaniet, berättar fänrik Niklas Bakkelunn, instruktör.

Samma vagnsbesättning som i Afghanistan

Albin Göbel från Göteborg är skytt på ett av kompaniets stridsfordon 90 och har även han erfarenhet från tjänstgöring utomlands.
– Jag gjorde lumpen på Skaraborgs regemente 2009-2010, efter värnplikten åkte jag till Afghanistan med många av mina kamrater från regementet. För något år sedan blev jag kontaktad av min vagnchef och min förare som jag tjänstgjorde med i samma vagn där nere under FS 22. Så jag tog chansen att haka på och bli en i det här gänget, och nu sitter jag som skytt i en av vagnarna här, med samma vagnchef och förare. Det är så gött och komma i väg och göra något annat med mina gamla polare, avslutar Albin Göbel på härligt klingande Göteborgsdialekt.

 

Karta