I kärnan av verksamheten

Planeringschef vid Markstridsskolan

Saker och ting fungerar sällan per automatik. Det är alltid någon som får det att fungera, och ju smidigare det går desto bättre är dessa personer oftast på sitt jobb. Att vara planeringschef på Markstridsskolan är inte ett arbete man lätt sätter ord på, men som varje dag påverkar verksamheten och ser till att hjulen snurrar i takt.

Jobbet på planeringsavdelningen är både utmanande och stimulerande enligt Claes Abrahamsson (th), här i samtal med HR-chef Patrik Ståhl (tv). Foto: Caroline Segerdahl

Claes Abrahamsson har lång erfarenhet från olika befattningar inom Försvarsmakten. Han har varit chef på olika nivåer, gjort ett antal utlandstjänster, bland annat på Balkan och i Afghanistan, och har arbetat med utbildningsfrågor. Vid Markstridsskolan har han varit sedan 1999, men positionen som planeringschef sökte han sig till förra året. Mycket för att utmana sig själv och använda den erfarenhet han samlat på sig på ett nytt sätt.

— När jag först kom till Markstridsskolan såg jag det som en möjlighet att få utbilda yngre chefer med hjälp av den kunskap jag själv hade samlat på mig under mina år som pluton- och skvadronchef på K 3. Nu har jag under många år sysslat med just utbildningsfrågor och har lärt känna den här organisationen utan och innan. Nu var det dags att ta tillvara på det och tjänsten som planeringschef passade perfekt, säger Claes.

Ett jobb för den som klarar det komplexa

Att arbeta på planeringsavdelningen handlar om att finnas i kärnan av Markstridsskolans verksamhet. Mycket av arbetet går ut på att se till att det finns en struktur att arbeta efter för skolans olika enheter. Som planeringsofficer jobbar man inom alla de olika områden som skolan ansvarar för, det vill säga utbildning, utveckling och träning.

— I den roll jag har krävs att man har en förståelse för Markstridsskolans komplexa verksamhet eftersom arbetet innebär att vara den som ska se till att allt hänger ihop. Skolans tre huvudområden är krävande processer och därmed måste jag och mina medarbetare vara väl insatta i hur de fungerar, berättar Claes.

”Det vi gör spelar roll”

Jobbet tycker han är stimulerande eftersom det innebär att det man gör varje dag påverkar Markstridsskolans verksamhet. Planeringsarbetet är såklart en central del för att få just samordningen av skolan att fungera. Men det är inte utan utmaningar.

— Bredden på de ärenden som jag och mina medarbetare måste hantera är mycket stor. Det rör sig om allt från detaljer i materielspåret till planering av verksamhet över flera års tid, och det är just det som är charmen med att jobba här. Det vi gör spelar roll, vilket också såklart ställer krav. Vi representerar skolan i många sammanhang och måste som individer ha lätt för att samarbeta och ständigt vårda relationer, men vi måste också kunna jobba självständigt och vara drivande inom våra egna ansvarsområden.

För den som precis som Claes behöver utmana sig inom nya områden och har erfarenhet och kompetens att bidra med finns möjligheten att göra just detta, för just nu finns en ledig plats vid avdelningen att söka.

— Vi behöver någon som varit med ett tag och som förstår MSS roll mellan HKV och manöverförbanden. Beroende på bakgrund och kompetens finns stora möjligheter att även komma ut i de olika processerna som vi jobbar med på skolan och direkt stötta den dagliga verksamheten. För den som vill ta ett steg vidare och vara en del av arbetet med att utveckla både Markstridsskolan och därmed också armén kan det här vara en bra möjlighet, säger Claes.

 

Är du intresserad av att söka? Tjänsten hittar du på jobb.forsvarsmakten.se/lediga-tjänster under rubriken "För dig som redan är anställd". Filtrera på ort Skövde och sedan övriga befattningar så hittar du den.