En helg av solsken och långa köer

Under helgen den 5-6 april genomförde Första ubåtsflottiljen en informations- och rekryteringshelg i Stockholm. Det var stor uppståndelse på fredagen då HMS Halland, en ubåt på 60,4 meter och 1500 ton gled ljudlöst in på strömmen. Många var dom som inte riktigt trodde sina ögon.

HMS Halland passerar Dalarö på väg in mot Stockholm Foto: Första ubåtsflottiljen
HMS Halland på väg in mot förtöjning vid slussen. Foto: Daniel Hakkarainen/Försvarsmakten
HMS Hallands besättning klara för förtöjning. Foto: Daniel Hakkarainen/Försvarsmakten
Den långa kön under lördagen. Foto: Daniel Hakkarainen/Försvarsmakten

Efter förtöjning bakom HMS Belos var det full fart för besättningen på HMS Halland att återställa ubåten till det skick som den ska vara i efter förtöjning. Detta är något som besättningarna alltid gör direkt efter förtöjning för att vara beredda på allt som kan tänkas komma, oavsett om det är ett nytt uppdrag till sjöss eller studiebesök.

När lördagen grydde var det med mycket solsken och förhoppning om många besökare. När grinden öppnades vid 10.00 stod det ca 30 förhoppningsfulla personer utanför och var beredda på att gå ner ombord för att se hur en modern svensk ubåt ser ut inombords. Totalt under dagen var kön som längst 2 timmar och 30 minuter och när sista person hade passerat landgångsposten stod räkneverket på 864 personer.

Söndagen började med ett inte fullt lika fint väder, dock var det bara bevakningsstyrkan från basskyddskompaniet på Marinbasen som det regnade på under natten. Inför söndagens öppning verkade ryktet ha spridit sig, det stod ca 70-80 personer utanför och var iviga att få kliva ner i den främmande värld som HMS Halland kan vara. Även HMS Belos var mycket välbesökt och det var många som förundrades över hur ett så pass stort fartyg (6100 ton) kan ligga så still som det kan. Orkade man med klättringen upp till bryggan kunde man få sig en gedigen genomgång på hur det dynamiska positioneringssystemet fungerade av ingen mindre än den systemtekniska officeren ombord.

Vädret till trots så slogs lördagens besökantal med råge under söndagen. Räkneverket stannade på 1150 personer under söndagen. Vilket gav ca 2000 besökare bara under de öppna visningarna.

Första ubåtsflottiljen vill rikta ett stort tack till alla dom som orkade köa för att få en inblick i vår vardag. Vi tycker att det är enormt kul att få visa upp vår verklighet och få visa att vi finns.

Nästa gång det finns möjlighet att få gå ombord på en svensk ubåt är då Marinbasen öppnar upp grindarna i Karlskrona den 16 augusti för årets upplaga av Marindagen. Då finns det även möjlighet att få titta på all annan modern materiel Marinen förfogar över och mycket mer! Mer information hittar ni här. Varmt välkomna då!