Stort intresse för samarbete kring bandvagnar

Boden har haft besök av ett 30-tal besökare från olika delar av världen. Detta med anledning av ett gemensamt intresse för bandvagnar och ett samarbete kring dessa.

Samtliga bandvagnar genom tiderna. Foto: Jonas Skär/FMV
Bv410. Foto: Jonas Skär/FMV
Bv410 i sjuktrransportsutförande. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Bandvagn 309 ute på Boden södra skjutfält. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten.

Deltagarna som representerande länder så som USA, Frankrike och Nederländerna, anlände till Boden under söndagskvällen. Veckan därefter påbörjades med olika typer av presentationer där deltagarna även fick ta del av olika plastbandvagnar. Målet med besöket var i stora drag att komma fram till konkreta industrilösningar så att länderna inte tar ut varandra när det kommer till utvecklingen av bandvagnar.
Mötet ingick inom ramen för NSPA, NATO Support Agency.
— Om vi kan gå samman flera olika länder och göra en gemensam anskaffning så får vi upp volymen, vilket sparar mer pengar, sa Lars Nilsson, produktledare för bandvagnssystemen på FMV.
Huvudfokus under veckan fanns främst under onsdagen. Här annornades en så kallad Countryday.
De utländska besökarna fick då se och uppleva flera olika typer av bandvagnar, allt från Bv309 till den senaste versionen av Bv410. På Boden södra skjutfält fick de hitresta chansen att se hur de olika bandvagnarna anpassar sig till ett kallare klimat och hur de rör sig i terrängen.

Historiskt ögonblick
Ett unikt tillfälle gavs dock senare under onsdagen. Gästerna blev då väldigt imponerade när det rullade in sex helt olika modeller av bandvagnar på garageområdet i Boden. Till platsen hade man lyckats få en bandvagn från varje omgång, med start redan från andra världskriget.
Framför sig hade besökare alltså den äldsta bandvagnen genom historien, hela vägen fram till den bandvagn som tillverkats senast.
— Det är ett unikt tillfälle att visa alla bandvagnar på en och samma gång, sa Jonas Skär materielledare för bandvagnssystemen på FMV.