"Blir stolt och rörd"

Anhörigdagarna ger familjen en bättre insikt

I helgen anordnades träffar för de anhöriga som är kvar på hemmaplan medan nära och kära tjänstgör i Afghanistan. Till träffen i Stockholm hade cirka 100 anhöriga tagit sig. En av dem var Gagnefbon Olle Fritz som har sin son i Afghanistan.

Olle Fritz och hans fru Marianne (t.v) åkte tillsammas med Mariannes mamma Inez (t.h) över 20 mil för att kunna ta del av anhörigdagen på Karlberg. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Marie Ernfors och Anders Radix besvarade frågor från anhöriga. "Vi får uppriktiga och ärliga frågor med inslag av oro och undran", säger Anders Radix. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Peter Ärlig och Anders Radix var hemma på tillfällig ledighet, så kallad leave, och var därför med och berättade för de anhöriga hur FS 26 har det i Afghanistan. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

-Det är väldigt viktigt med träffar som denna. Vi var även på en liknande träff på Livgardet innan vår son åkte och det gav oss en bra bild av vad det här handlar om, säger Olle.

Tillsammans med de andra anhöriga fick Olle information om hur soldaterna har det i Afghanistan från tillfälligt lediga soldater ur FS 26, och det visades bildspel och filmer från Afghanistan.

- Det är jätteviktigt att få se hur han har det där nere, jag blir rörd och stolt, säger Olle.

Livgardet är det uppsättande förbandet för FS 26 och representerades av anhörigsamordnarna Marie Ernfors och Karin Ås Lindgren. De gav tips på hur man hanterar tiden när soldaten kommer hem på ledighet, och så pratade Karin utifrån egen erfarenhet om hur det kan kännas när en anhörig åker iväg till en krigszon.

- Att ha känsloväxlingar när ens anhörig åker iväg på en insats är väldigt normalt.

"Får dela oron med varandra"

Anders Radix är präst och tillhör FS 26. Han står för den militära själavården i Afghanistan, och fanns på plats under anhörigträffen för att representera styrkan.

-Det är jätteviktigt med anhörigdagar av två anledningar. Den första är att vi som tjänstgör internationellt får direktkontakt med anhöriga och får då bättre förståelse. Den andra är att de anhöriga får möjlighet att känna igen sig i andra, och man får dela oron med varandra, säger Anders Radix.

Även Invidzonen som är en ideell organisation som stöttar anhöriga, och Soldathemmet som stödjer veteraner och anhöriga, var med under dagen och berättade hur sitt anhörigstöd.

Förutom träffen i Stockholm genomfördes ytterligare två anhörigträffar under helgen, en i Göteborg och en i Boden.