Problemlösare med ordningssinne

Inne i ett tält står stabsassistenten Emily Forsten Öberg tillsammans med sin chef och diskuterar. Under en vecka tränas brigadstaben i att utföra sin verksamhet i fält, osynliga från kartan. Övningen Joint Challenge 13 i Skåne involverar mycket folk och genererar en hel del olika uppgifter som hela tiden måste lösas för att verksamheten ska flyta på smidigt.

Emily gillar utmaningar och jobbet som stabsassistent innebär att hon måste klara av att ha många bollar i luften och vara stresstålig. Foto: Marcus Boberg

Emily arbetar åt chefsgruppen i 2 Brigadstaben och under övningen håller hon koll på personallistor, uppkommande uppgifter och har enligt henne själv en ”allt i allo-funktion”.
- Jag trivs när det händer mycket runt omkring mig, säger Emily. Ett ordningssinne krävs. Du ska också ha lätt för att komma överens med de flesta. I rollen som stabsassistent möter jag många människor och löser olika typer av problem.

Från scouterna till Afghanistan

Emily har haft många olika tjänster inom Försvarsmakten men tankarna på ett yrke inom det militära började redan när hon var 13 år. Då var hon med i scouterna, men kände efterhand att hon ville ha mer disciplin. Några år senare sökte sig Emily därför till en frivillig befälsutbildning och när åldern var inne blev värnplikten i Karlsborg ett naturligt steg.

-Efter lumpen var jag med i en hemvärnsövning och då kändes det att jag hittat helt rätt. Efter ett år utanför Försvarsmakten åkte jag ner till Afghanistan och jobbade i stabsexpeditionen. Där fanns det mycket att göra och nu är jag hemma igen och jobbar på P 4 i Skövde. Många pendlar från Skövde till Karlsborg, men jag gör tvärt om. Jag har jobbat två år inom Försvarsmakten och har inga planer på att sluta.

Många uppgifter, mycket ansvar

På frågan om vad hon tycker bäst om med sin tjänst tvekar Emily inte en sekund.

- Att ha frihet under ansvar. Jag har vissa dagar väldigt mycket att göra och kan jobba nio timmar i sträck men en annan dag är det mindre. Då kan jag kompensera med att sluta två timmar tidigare så länge jobbet blir gjort.

En sak som snabbt står klar är att hon är van att hantera många olika uppgifter. Eftersom hon för tillfället är både brand-, el-, och byggnadsansvarig får Emily upp många uppgifter i olika spår.

- Försvarsmakten är bra för att man kan byta mellan olika tjänster. Jag har haft en del tunga tjänster som slitit på kroppen, och då känns det bra att man kan omskola sig och byta till en lugnare tjänst. Det finns alltid någonting för alla. Om man gillar utmaningar så kommer man att trivas här.