Nytt samarbete mellan Försvarsmakten och Kriminalvården

Nu skrivs historia på anstalten Sörbyn utanför Umeå. Anstalten blir den första i Sverige att bli fodervärd åt Försvarsmaktens hundtjänstenhet.

Kriminalvårdens rektor i region Nord, Mats Hagstedt är lika förväntansfull som Lars Berg, chef på Försvarsmaktens hundavelstation i Sollefteå, över det nya myndighetssamarbetet. Foto: Monica Steen/Kriminalvården
De intagna har förberett valparnas ankomst genom att bygga en hundgård. Foto: Monica Steen/Kriminalvården

Varje år föds 35-40 kullar med schäfervalpar på Försvarsmaktens hundavelsstation i Sollefteå. Alla dessa valpar ska placeras ut till fodervärdar tills de blir gamla nog att lämplighetstestas. Tack vare ett nytt samarbetsavtal mellan Försvarsmakten och Kriminalvården har två av valparna placerats ut på Sörbyn.
- Vi vet vilka positiva effekter djur har på människan och genom det här samarbetet kan våra hundar göra samhällsnytta redan när de är små, menar Mikael Pounu, fodervärdsansvarig på Försvarsmaktens hundtjänstenhet.
Anstalten Sörbyn har bedrivit jordbruk i årtionden. Flera intagna har sin sysselsättning i ladugården. Nu ska några av dem ansvara för att de blivande tjänstehundarna får den omvårdnad, mat och motion som de behöver.

De åtta veckor gamla valparna, Ior och Iorina, ska bo på gården tills de är 15-18 månader. Sedan kommer de att lämplighetstestas av Försvarsmakten, som kontrollerar om hundarna är mentalt stabila och lämpade som tjänstehundar. Om de inte skulle passa stannar de troligen hos fodervärden eller placeras hos en privatperson. Under tiden valparna är på anstalten kommer två i personalgruppen att vara huvudansvariga medan vardagsansvaret tilldelas två intagna, en för respektive hund.

Bra miljö för träning

Anstalten ger goda möjligheter för träning och rastning. Intagna har byggt en hundgård med röd- och vitmålad hundkoja. Valparna kommer att vara med de intagna dygnet runt, men innan hundarna är rumsrena måste de nattetid vistas vid centralvakten som är bemannad dygnet runt. Per, som är intagen, ser fram emot att ansvara för valpen Iorina.
- Det ska bli jätteroligt, jag har haft hund hela livet och älskar djur. Jag tror minsann att min valp redan är rumsren, skojar han, ivrig över att få ta hand om ”sin” valp.
Utbildning inom hundyrket
Om fodervärdskapet slår väl ut kan Kriminalvården och Försvarsmakten låta fler hundar bo på anstalten. Miljön med 41 intagna och 25 anställda, ger tillsammans med anstaltens övriga djur de nyfikna valparna god miljöträning och stimulans.
Kriminalvårdens rektor i region Nord, Mats Hagstedt, är nöjd. Han berättar att forskning visar att hundar har stor betydelse för människor som drabbats av krissituationer liknande de som uppstår när en person ska verkställa en fängelsepåföljd.
– Det här är något som vi har velat länge i Kriminalvården. Nästa steg blir att försöka anordna en utbildning inom hundyrket för att de intagna ska få större möjlighet till arbete efter avtjänat straff, säger han.