Regementets dag Falun 17 september

Dalregementet bjuder tillsammans med samarbetsorganisationer in till Regementets Dag på gamla regementsområdet i Falun. Välkommen att bland annat titta på militärfordon, prova militäridrott, lära dig mer om infanteriet och kika in i ett logement.

man äter varmkorv med två militärer i bakgruden
man äter varmkorv med två militärer i bakgruden
Välkommen till Regementets dag i Falun den 17 september. Foto: Wizworks studios

Välkommen till en dag med Dalregementet där du får lära dig mer om arbetet som görs för att försvara Sveriges självständighet, vår demokrati och din frihet! Temat för årets utställningar och föreläsningar är totalförsvar – en fråga som är särskilt aktuell i dessa tider. 

Dagen inleds med terrängloppet Dala Mud Trail på Lugnet där Dalregementet är stolt samarbetspartner.

Regementets dag fortsätter 12.30 med ceremoni och utställningar med prova på-aktiviteter på gamla regementsområdet. Dagen avslutas 16.30.

Dala Mud Trail, Lugnet

Dalregementet är ett infanteriförband som strider till fots och bär all sin utrustning. Då är god fysisk prestationsförmåga en förutsättning. Därför är Dala Mud Trail en självklar del av Regementets dag. 

Loppet består av lera, gyttja och branta backar. Men också samarbete, gemenskap och skratt. Barn/ungdomsklassen är cirka 2 km, dam/herr cirka 5 km och dam/herr cirka 10 km.

Läs mer på dalamudtrail.se 

Falu IK Friidrott arrangerar tävlingen. 

Ceremoni Dalavallen

Ceremonin äger rum på Dalavallen och består bland annat av parad för fanan och inspektion, en mindre stridsförevisning, chefen för Dalregementets tal, soldaterinran, nationalsång och, fanmarsch och figurativ marsch.

Utställningsplats Kaserngården

På Kaserngården kommer du finna en rad olika militärfordon, men också information om totalförsvaret. Du kan också provligga i en säng i ett av logementen i C-kasern. 

Där finns också Falu kommun, Region Dalarna och flera frivilligorganisationer.

Fältkoket bjuder på lättare förtäring.

Utställningsplats Regementsparken

I Regementsparken kommer det finnas möjlighet att skjuta musköt, prova militärsporter som fäktning, och dessutom blir det hunduppvisning. Gagnefs kompani finns på plats och där kan du testa personlig utrustning, kolla in tält och förläggningsmateriel, se vapenmateriel lätt skytte och sitta i en bandvagn. Du kan också lära dig mer om det nya regementsområdet som planeras på Myran i Falun.

Är du intresserad av att jobba på Dalregementet? Då ska du besöka vår rekryteringsmonter.

Dessutom kommer du kunna ställa alla dina frågor om det lätta infanteriet. Mediehuset

Seminarium med temat Totalförsvar – hur kan jag bidra? Deltagarna kommer från Försvarsmakten, Länsstyrelsen i Dalarna, Region Dalarna, Falu kommun och Svenska kyrkan.
Svarta Havet mellan 14.15 och 16.00.

Bra att veta

Toaletter inklusive handikapptoaletter kommer att finnas både på Kaserngården och i Regementsparken. Det går bra att ta sig fram med rullstol på de flesta ställen, men marken kan vara ojämn i Regementsparken.

Så tar du dig hit

Cykla och gå gärna till Regementets Dag. Vi räknar med att det kan bli många besökare och stundtals bilkö vid regementsområdet. Ta inte bilen in till Kaserngården, utan parkera utanför området.

Program

09.00 Dala Mud Trail på Lugnet

12.30 Utställningar öppnar på gamla regementsområdet

12.30 Ceremonin startar på Dalavallen. Samlingsmusik och inmarsch 12.15. Kom i tid. Det går bra att sitta på gräset framför läktaren och att stå runt planen. Sitt ej i trapporna

14.15 Seminarium om totalförsvar i Svarta Havet, Mediehuset

15.00 Hemvärnets Musikkår Dalarna spelar utanför Kanslihuset

16.30 Regementets dag stänger