Prestationsövningarna genomfördes i och omkring Stockholms skärgård, där både terräng och prövningar utformades för att efterlikna verkliga förhållanden. Under flera dagar prövades soldaternas fysiska uthållighet och samarbetsförmåga, även när tröttheten tog över.
Miljöerna varierade mellan öppen skärgårdsterräng och skogsområden. Sömnbrist, långa marscher med tung packning och begränsad tillgång till mat var återkommande inslag. Förbandens uppgift var tydlig: att utvärdera hur väl soldaterna omsätter sin utbildning i praktiken, både enskilt och som en del av en fungerande grupp.
I rörelse mellan hav och land – övning Amfibie
I Stockholms skärgård, där klippor möter kallt vatten och vädret snabbt växlar, genomförde värnpliktiga från 2:a amfibiebataljonen övning Amfibie. Under flera dygn testades deras förmåga att lösa uppgifter inom det amfibiska uppdraget. Parallellt genomfördes även samma typ av övning vid Älvsborgs amfibieregemente.
– Övningen syftar till att pröva soldater och gruppers förmåga att lösa de grundläggande uppgifter som ställs på en amfibiebataljon, säger Petter Lindquist, chef för 2:a amfibiebataljonen.
Övningarna utgjorde en viktig milstolpe i soldaternas utbildning.
Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
Momenten avlöste varandra utan paus. Förflyttningar med tung packning, strid i skärgårdsterräng och moment till sjöss genomfördes både i dagsljus och mörker. Psykisk och fysisk uthållighet var avgörande, och soldaternas samarbete sattes ständigt på prov.
– Det har varit tuffa förhållanden och högt tempo. Men soldaterna visade prov på vilja, disciplin och uthållighet. I vissa moment var det tydligt hur långt de har kommit som grupper, säger Markus Svensson, övningsledare och planeringsansvarig.
Övning Amfibie markerade en viktig milstolpe i utbildningen. Med utbildningstecknet Torleif på armen och den gröna baskern som symbol för sin prestation har soldaterna nu bevisat sin kapacitet.
– Förmågan att vidmakthålla sitt eget och gruppens stridsvärde är avgörande. Det är den enskilt största utmaningen och den viktigaste faktorn för att lyckas, säger Petter Lindquist.
Skydd av basområde – övning Heimdal
I ett annat spår av utbildningen deltog värnpliktiga från 2:a marina basbataljonen i övning Heimdal. Övningen fokuserade på bevakningsuppgifter och att möjliggöra logistikförsörjning i ett fiktivt operationsområde.
– Heimdal satte soldaternas uthållighet på prov och utmanade deras förmåga att arbeta under press. Genom att lösa uppgifter i en realistisk och oförutsägbar miljö fick de möjlighet att tillämpa sina färdigheter i praktiken och visa prov på initiativtagande och samarbete, säger Gustav Thörnblom, chef för 2:a marina basbataljonen.
Under flera dygn rörde sig soldaterna genom skogsterräng med tung packning, lite sömn och begränsad tillgång till mat. De spanade, bevakade och försvarade fiktiva objekt, ofta under tidspress och i tuffa väderförhållanden.
Under övning Heimdal löste soldaterna uppgifter i miljöer som efterliknar verkliga förhållanden.
Foto: Klara Villebeck/Försvarsmakten
– Att vara basskyddssoldat ställer höga krav på individen avseende soldatkompetens och taktisk förståelse. Basskyddssoldaterna skyddar verksamheten från en motståndare som slår bakom fiendens linjer, vilket troligen innebär att de möter en motståndare med hög färdighet. Övning Heimdal prövar soldaternas förståelse för hur de löser tilldelade stridsuppgifter på grupp- och plutonsnivå samt förmågan att verka i sin specifika befattning inom varje basskyddsgrupp. Då övningen pågår under flera dagar med fysisk påfrestning och begränsad möjlighet till återhämtning är detta något som soldaterna måste kunna hantera, säger Thomas Nielsen, övningsledare och planeringsansvarig.
Enligt Thomas Nielsen har årets basskyddssoldater visat prov på både skicklighet och uthållighet.
– Soldaterna som vi utbildat i år håller hög nivå och har visat att de tagit åt sig utbildningen på ett mycket bra sätt. De som är godkända på övning Heimdal kan med stolthet titulera sig basskyddssoldater, säger han.
Under avslutningsceremonin riktade Gustav Thörnblom ett tack till soldaterna:
– Ni har tillämpat era kunskaper under hårda och krävande förhållanden. Ni har också visat att ni löser uppgiften oavsett vad som krävs. Det är vad som gör er till basskyddssoldater, säger han.