Konkret kompanjonskap med nationalgardet

Sedan SPP-avtalet undertecknades förra sommaren har Försvarsmakten tagit emot flera besök från New York National Guard – nu senast generalmajor Michel Natali med delegation, som intresserade sig lite extra för Försvarsmaktens förmåga till övergång av vattendrag.
– Det här är startskottet för en sammanbindning med svenska armén. Vi har redan identifierat gemensamma områden där vi tillsammans kan öka vår gemensamma beredskap, säger generalmajor Natali.

Nationalgardet från New York/New Jersey besöker Ing 2 vid Dalälven
Nationalgardet från New York/New Jersey besöker Ing 2 vid Dalälven
Generalmajor Michel Natali. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Nationalgardet från New York/New Jersey besöker Ing 2 vid Dalälven
Däcksbro 300. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Nationalgardet från New York/New Jersey besöker Ing 2 vid Dalälven
Den amerikanska delegationen med generalmajor Michel Natali i spetsen mötte överste Emelie Liberg, chef Ing 2. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Nationalgardet från New York/New Jersey besöker Ing 2 vid Dalälven
Generalmajoren i diskussion med officerare från Ing 2. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten

Det amerikanska besöket skedde inom ramen för State Partnership Program, SPP, vilket konkret innebär att en amerikansk delstats nationalgarde och ett utvalt lands försvarsmakt knyts samman för att bygga relationer som syftar till att öka parternas respektive förmågor. För Försvarsmakten innebar det samarbete med ”The Empire State”, alltså delstaten New York och dess nationalgarde, med ungefär 16 000 soldater.

Ömsesidiga lärdomar

Mycket av samarbetet består av utbyte av förmågor. En sådan förmåga som Göta ingenjörregemente är mästerliga på är att korsa vattendrag, det som på militärengelska kallas wet gap crossing – absolut avgörande för till exempel en mekaniserad brigad som vill framrycka i Norden. Därför besökte den amerikanska delegationen Dalälven, där Ing 2 övade på just detta.

– I vår delstat har vi en ingenjörbataljon men utan broläggningsförmåga. Våra ingenjörer arbetar främst horisontellt, de bygger vägar och röjer hinder. Vi kan också bygga vertikala installationer, men om man kombinerade vad vi kan och vad Göta ingenjörregemente gör skulle det komplettera varandra, säger generalmajor Natali.

Stärkt samverkan

Under besöket träffade generalmajor Natali också ställföreträdande arméchef Per Nilsson för diskussioner om Sveriges första år i Nato och hur armén ska fördubblas i storlek. Fortsatt och fördjupat samarbete mellan armén och nationalgardet avhandlades också.
– Sverige är Natos nyaste medlem och jag känner att vårt samarbete bara kommer förstärka Sveriges integration framöver, avslutar Natali.