”Från botox till barfotabarn”

Erfarenheter från enskild insats

En föreläsning om hur det är att vara militärobservatör resulterade i möten med andra kulturer, personlig utveckling, kulturkrockar och medvetenhet om hur ekonomiska orättvisor kan gestaltas. Nu har Dan Lundquist hållit en egen föreläsning om sina erfarenheter från enskilda insatser utomlands.

Tre vita bilar märkta UN  åker nedför en brant bergsväg.
Tre vita bilar märkta UN  åker nedför en brant bergsväg.
Den branta och slingrande bergsvägen i Syrien leder ner till en observationsplats cirka sex kilometer från den jordanska gränsen. Foto: Privat foto
Manlig militär i grön uniform står framför ett skogsparti. Mannen ler och håller händerna bakom ryggen.
Tillbaka i Sverige! Till vardags arbetar Dan Lundquist som skvadronchef på Livgardet. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten

Då och då knackar det på den stängda dörren till kapten Dan Lundquists arbetsrum i kasern 211 på Livgardet i Kungsängen. Någon frågar efter löjtnant Bjelovuk som Dan delar rum med, en annan vill veta hur dags ett möte börjar. Det är en ovanligt lugn dag för skvadronchefen för 13:e säkerhetsbataljonens grundutbildning, trots att våren och försommaren är en intensiv period. Bland annat har rekryterna genomfört skarpa insatser, tillika slutövning, under den stora Natoövningen Steadfast Defender.

– Det var faktiskt en nuvarande kollega som höll i den föreläsning jag var på under min officersutbildning. Jag fastnade för hans berättelser och kände att det måste ha varit en upplevelse utöver det vanliga, säger Dan Lundquist.​

MÖRKA OCH LJUSA STUNDER

Dan har flera utlandserfarenheter i bagaget, både enskilt och tillsammans med förband. De enskilda insatserna som militärobservatör har gjorts i Syrien och Israel. Samtidigt som det har varit tufft att lämna frun Carolin och deras hund Yster, har tiden utomlands gett många erfarenheter, minnen och insikter. Förutom att hans engelska har förbättrats avsevärt ser Dan att han har växt som människa. För att klara av att arbeta som ensam svensk i en internationell kontext krävs flexibilitet, samarbetsförmåga och ansvarstagande, berättar Dan. Perioderna utomlands har emellanåt varit mörka och svåra men också givande och ljusa. ​

– Det något klichéartade uttrycket – ”det får en att perspektivväxla” är väldigt sant. Det är väldigt givande att få träffa och lära känna personer från hela världen. Under insatserna har jag mött människor från Bhutan till Argentina och allt däremellan. Jag har fått uppleva exempelvis Damaskus med alla gamla byggnader, mattförsäljare och socioekonomiska skillnader. Kontrasterna mellan befolkningen var enorm, det var verkligen från botox till barfotabarn. Allt från rika, skönhetsopererade personer till barn utan hela kläder. ​

”OM DU TROR ATT DU KOMMER ATT ÅNGRA DIG – ÅK”

Dans upplevelse är att det är svårt att hitta information om vad enskild insats innebär och att det är den som vill åka iväg som själv får söka upp informationen. I fredags var det muck för Livgardets värnpliktiga men innan det höll Dan en föreläsning om enskild insats för dem. Genom att själv föreläsa hoppas han kunna underlätta för dem som är intresserade och förhoppningsvis inspirera andra.

– Om du tror att du om tio år kommer att ångra dig om du inte åker – åk. Det har varit ett sätt jag har avgjort många val genom livet, berättar Dan. 

Han tror att det kommer att dröja några år innan han vill åka iväg igen. På hemmaplan väntar nämligen något nytt, senare i år ska han bli pappa. För dem som funderar på hur man tar sig igenom de svåra stunderna som kan uppstå under enskild insats har Dan ett tips. 

– Du behöver bestämma vad du vill få ut av det. Ibland när det var tufft och jag hade mörka stunder kunde pengar vara min drivkraft, eller att engelskan utvecklades. För det blir tufft emellanåt. Samtidigt är det fantastiskt att få uppleva att det är skönt med de vardagsproblem jag har här hemma. Vi har det väldigt bra här, säger Dan.