Kungligt besök på marina militärbasen Haninge

Under tisdagen besökte H.M. Konungen och konungen av Danmark den Marina militärbasen i Haninge. Marinchef Ewa Skoog Haslum tog emot besökarna som därefter fick en förevisning av flera av marinens förmågor, både på land och till sjöss.

Kungarna av Sverige och Danmark besökte marinen under den danska kungens första officiella statsbesök
Kungarna av Sverige och Danmark besökte marinen under den danska kungens första officiella statsbesök
Kungarna av Sverige och Danmark besökte marinen under den danska kungens första officiella statsbesök Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
Marinchefen håller en kort genomgång om marinen
Marinchefen håller en kort genomgång om marinen Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
 HMS Visby och HMS Nyköping passerar i hög fart
HMS Visby och HMS Nyköping passerar i hög fart Foto: Malina Westerberg/Försvarsmakten/Försvarsmakten

Solen sken när de båda kungarna samt H.K.H. prins Carl Philip anlände till Berga, söder om Stockholm, tillsammans med utrikesminister Tobias Billström och försvarsministrarna Pål Jonsson och Troels Lund Poulsen. Efter en kort introduktion av Marinchefen visade Stockholms amfibieregemente ett exempel på hur attackdykare används i strid följt av en tur med stridsbåt 90. Konung Frederik X av Danmark provade på att köra stridsbåten innan besöket gick vidare till Fjärde sjöstridsflottiljen som tog emot ombord på Visbykorvetten HMS Helsingborg.

Försvarsministrarna Pål Jonsson och Troels Lund Poulsen undertecknar ett fördjupat försvarsavtal.
Försvarsministrarna Pål Jonsson och Troels Lund Poulsen undertecknar ett fördjupat försvarsavtal.
Försvarsministrarna Pål Jonsson och Troels Lund Poulsen undertecknar ett fördjupat försvarsavtal. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
Ombord Stridsbåt 90 där den danska kungen fick prova på att köra båten.
Ombord Stridsbåt 90 där den danska kungen fick prova på att köra båten. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
Danmarks kung, som själv är attackdykare, hälsade på dykarna från Stockholms amfibieregemente efter en högljudd förevisning.
Danmarks kung, som själv är attackdykare, hälsade på dykarna från Stockholms amfibieregemente efter en högljudd förevisning. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Från HMS Helsingborgs helikopterdäck följde besökarna en förevisning till sjöss med bland annat minsprängning och uppvisning av flera av marinens fartyg från Tredje- och Fjärde sjöstridsflottiljen och Stockholms amfibieregemente. Flygvapnet deltog med två stycken JAS 39 Gripen och slutligen hedrades konungarna med att personal från HMS Trossö, HMS Visby och HMS Nyköping mannade reling, något som endast genomförs i hyllning till konungen och besökande statschef. 

Besöket dokumenterades av ett tjugotal journalister från Sverige och Danmark och avslutades med att de båda försvarsministrarna undertecknade ett avtal om fördjupat försvarssamarbete.