Stärkt mörkerförmåga

Leverans av nya bildförstärkare och IRV-sikten till Armén och Hemvärnet

Försvarsmakten har mottagit ett stort antal moderna högpresterande bildförstärkare och termiska sikten avsedda för soldater på marken inom armén och Hemvärnet.

bildförstärkare
bildförstärkare
Kombinationen av bildförstärkare och termiska sikten ger en hög total förmåga till upptäckt, igenkänning och identifiering i många olika siktförhållanden där det vanliga ögat är otillräckligt. På bilden: IRV22 LR Foto: Försvarsmakten
bildförstärkare
Kombinationen av bildförstärkare och termiska sikten ger en hög total förmåga till upptäckt, igenkänning och identifiering i många olika siktförhållanden där det vanliga ögat är otillräckligt. På bilden: Mono 22-23 Foto: Försvarsmakten
bildförstärkare
Kombinationen av bildförstärkare och termiska sikten ger en hög total förmåga till upptäckt, igenkänning och identifiering i många olika siktförhållanden där det vanliga ögat är otillräckligt. På bilden: IRV22 Foto: Försvarsmakten

Bildförstärkare har låg strömförbrukning och möjliggör både förflyttning, observation och verkan i mörker under lång tid. Som namnet antyder förstärker bildförstärkarna det befintliga mån- och stjärnljus som oftast finns uppe i atmosfären även under mörka förhållanden. De är en förutsättning för mörkerstridsförmågan, speciellt för soldater på marken under vinterhalvåret.

Termiska IRV-sikten (IRV - Infra Red Vision) skapar bilder digitalt baserat på infraröd värmestrålning i stället för ljus i det synliga våglängdsområdet och kan användas dygnet runt. De levereras i två varianter, IRV22 respektive IRV22LR (Long range).

Siktena kan både användas som handhållet observationsinstrument och monterat på eldhandvapen i kombination med andra optiska riktmedel som till exempel kikarsikten.

Bildförstärkarna bärs normalt på huvudet med en speciell bärmask, alternativt på ett hjälmfäste.