Stridspilotelever flyger i Italien

I dag börjar den första omgången av Flygskolans stridspilotelever sin flygutbildning i Italien. Utbildningen genomförs av 61 Stormo på Galatina flygbas utanför Lecce samt Decimomannu flygbas på Sardinien.

LSS stridspilotelever i Italien
LSS stridspilotelever i Italien
Kontingentchefen Conny Forsberg (i mitten) från Luftstridsskolan är på plats på Galatina flygbas utanför Lecce tillsammans med den första omgången stridspilotelever. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever i Italien
Försvarsmakten har tecknat ett avtal med Italienska flygvapnet om att en del av den svenska flygutbildningen för stridspiloter ska ske i Italien från och med januari 2024 och upp till tio år framåt. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever i Italien
Utbildningen börjar på Galatina flygbas utanför Lecce och avslutas på Decimomannu flygbas på Sardinien. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever i Italien
Stridspiloteleverna har förberett sig inför utbildningens start med att prova ut flygutrustning. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever i Italien
Eleverna kommer flyga med flygplanen Aermacchi M-345 och Alenia Aermacchi M-346 Master. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever i Italien
Flygvapnet har sedan starten 1926 bedrivit egen flygutbildning. Från och med i år så genomför pilotelever med inriktning helikopter, transport och stridsflyg delar av utbildningen utomlands. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever i Italien
Eleverna tillhör Flygskolan i Linköping även om delar av utbildningen genomförs i Italien. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever
Den utvecklade grundläggande taktisk utbildningen flygs med flygplanen Aermacchi M-345 och Alenia Aermacchi M-346 Master. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever i Italien
Eleverna fick en visning av basen under introduktionsveckan. Foto: Italienska Flygvapnet
LSS stridspilotelever i Italien
Flygvapnet kommer att skicka svenska flyglärare som ska utbildas på de italienska skolflygplanen och sedan tjänstgöra som flyglärare på båda flygbaserna. Foto: Italienska Flygvapnet

Försvarsmakten har tecknat ett avtal med italienska flygvapnet om att en del av den svenska flygutbildningen för stridspiloter ska ske i Italien från och med januari 2024 och upp till tio år framåt.

– Genom vårt goda samarbete med italienska flygvapnet säkerställer vi att flygvapnets blivande stridspiloter får en kvalificerad flygutbildning med mycket hög kvalité. Den italienska flygskolan använder moderna utbildningssystem och den utvecklade flygutbildningen gör att våra svenska stridspilotelever blir väl förbereda inför inflygningen på Jas 39 Gripen, säger Niclas Magnusson, chef för Luftstridsskolan.

Kontingentchefen Conny Forsberg från Luftstridsskolan är på plats på Galatina flygbas utanför Lecce tillsammans med den första omgången stridspilotelever som förberett sig inför utbildningens start.

– Vi har blivit mycket väl mottagna här på basen i Galatina. Alla vi möter är vänliga och hjälpsamma. Vi känner oss verkligen välkomna. Den första veckan i Italien har vi genomfört en del administration samt att eleverna har provat ut flygutrustning och tagit emot sina italienska flygställ som de kommer att bära under utbildningen här, säger Conny Forsberg.

Flygskolan i Linköping har fram till i år bedrivit grundläggande flygutbildning (GFU) och grundläggande taktisk utbildning (GTU) för stridspilotelever på skolflygplan 60. SK 60 avvecklas i sommar och ersättaren SK 40 (Grob 120B) är ett tvåsitsigt turboprop-flygplan. När Flygskolan genomfört typinflygning av SK 40 kommer flygvapnet fortsätta bedriva den grundläggande flygutbildningen i Linköping.

En utvecklad grundläggande taktisk utbildning genomförs därefter i Italien med flygplanen Aermacchi M-345 och Alenia Aermacchi M-346 Master. Utbildningen i Italien kompletteras med det nya skedet LIFT (Lead In Fighter Traning). Planet M-346 Master har en modern förarmiljö med programmerbara bildskärmar som kan anpassas till de metoder som används i kommande stridsflygplan. Det innebär ytterligare ett steg för att underlätta vid inflygning på Jas 39 Gripen. Den markbundna utbildningsmiljön på de italienska flygbaserna innebär även flera olika typer av nyare simulatorer och utbildningsverktyg.

Flygvapnet kommer att skicka svenska flyglärare som ska utbildas på de italienska skolflygplanen och sedan tjänstgöra som flyglärare på båda flygbaserna. I dagsläget bidrar Sverige med en kontingentschef från Luftstridsskolan.