Klart för stridspilotutbildning i Italien

Avtal tecknat

Försvarsmakten tecknade i går avtal med italienska flygvapnet om att en del av den svenska flygutbildningen för stridspiloter ska ske i Italien från och med januari 2024 upp till tio år framåt. Avtalet tecknades av flygvapenchefen, generalmajor Jonas Wikman, och den italienska motsvarigheten generallöjtnant Luca Goretti, italienska flygvapnets flygstabschef.

digitalt möte
digitalt möte
Uppkopplad på digitalt möte med den italienske flygvapenchefen. Flygvapenchef Jonas Wikman i mitten, till vänster Claes Bernander chef för militära flygutbildningssystemet på Flygstaben och till höger Niclas Magnusson chef Luftstridsskolan. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Claes Bernander, Jonas Wikman, Niclas Magnusson
Flygvapencheferna i Sverige och Italien undertecknade avtalet med Italienska flygvapnet som möjliggör att del av den svenska flygutbildningen av stridspiloter kan börja i januari 2024. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

I januari nästa år börjar den första omgången av Flygskolans stridspilotelever att utbildas i Italien. Den italienska flygflottiljen som kommer att utbilda våra elever är 61 Stormo och utbildningen blir baserad på Galatina flygbas utanför Lecce samt Decimomannu flygbas på Sardinien.

– Jag är glad att avtalet nu är tecknat och att vi har de förutsättningar som krävs för att komma igång med en kvalificerad flygutbildning som möter framtidens krav, säger flygvapenchef Jonas Wikman.

Utbildningen genomförs av italienska flygvapnet med stöd av Leonardo Industries. Svenska flygvapnet kommer att skicka flyglärare till båda flygbaserna för att utbildas på de italienska skolflygplanen och dess utbildningssystem. Därefter kommer de svenska flyglärarna tjänstgöra som flyglärare på den italienska flygskolan.