Brittiskt hangarfartyg besöker Sverige

Fredagen den 13 oktober (observera ändrad tid) anländer det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth till Sverige och Göteborg. Besöket är en del i försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force) där tio länder är med.

Båt
Båt
HMS Queen Elisabeth är med sina 280 meter det största örlogsfartyget som brittiska flottan någonsin haft. Foto: Royal Navy
Stor båt
HMS Queen Elizabeth är det första fartyget i en hangarfartygsklass med samma namn. Hon är döpt till ära av fartyget HMS Queen Elisabeth, som deltog i första världskriget, och som i sin tur döptes efter drottning Elizabeth I (1533-1603). Foto: Royal Navy
Kent
HMS Kent, en typ 23-fregatt i brittiska flottan. Här på väg ut från Portsmouths flottbas 2010. Foto: Brian Burnell

Storbritannien är ramnation för JEF och Sverige har varit med sedan 2017.
– En av styrkorna med försvarssamarbetet JEF är att man snabbt kan agera vid en större kris. Antingen självt eller ihop med Nato, säger Carl-Johan Edström, chef för operationsledningen i Högkvarteret.

Flera övningar väntar 

Förutom besöket sker flera samövningar mellan svenska marin- och flygstridskrafter och brittiska motsvarigheter såväl på västkusten som i Östersjön. Exempelvis deltar den brittiska fregatten HMS Kent i marinens höstövning som börjar nästa vecka. Ett JEF-möte med stats- och regeringschefer äger också rum i Visby fredagen 13 oktober.
– Västkusten med dess hamnar och Östersjöinloppen är exempel på strategiskt viktiga områden att skydda tillsammans inom JEF, säger marinchef Ewa Skoog Haslum.

Britternas största fartyg

HMS Queen Elizabeth är det största örlogsfartyget som brittiska flottan någonsin haft. Hon kan bära upp till 40 flygplan och helikoptrar, bland annat flygplan av typen F35B. Hon är 280 meter lång, har en fart på mer än 25 knop och ett deplacement på 65 000 ton. Besättningen består av 1 600 soldater och sjömän.

HMS Queen Elizabeth ligger i Göteborg under cirka en vecka.

Joint Expeditionary Force

Joint Expeditionary force, JEF, är ett försvarssamarbete mellan tio länder som leds av Storbritannien. Koalitionen omfattar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Sverige och Storbritannien och är i första hand avsedd för insatser i Östersjöområdet, Nordatlanten och Arktis.

JEF kan snabbt agera antingen självt eller ihop med Nato eller FN. JEF är en slags snabbinsatsstyrka som på kort tid kan sättas in i tider av kris. Tillsammans med nio andra nationer ska Försvarsmakten kunna agera snabbt när säkerheten i till exempel Östersjöområdet utmanas.

JEF startade 2014 som Storbritanniens bidrag till Natos koncept om ramnationer (Framework Nations Concept). 2018 uppnådde JEf så kallad fullständig operativ förmåga. Sverige har varit en del av JEF sedan 2017.