Nu börjar nästa värnpliktsår – inryck på flera platser i landet

Den 26 juni ryckte 780 värnpliktiga in på Försvarsmaktens olika förband – det första av flera inryck under sommaren och hösten. De ska utbildas till soldater i en rad olika befattningar, som tillsammans bygger ett starkare försvar.

En värnpliktig ler in i kameran. Hon har flera stora väskor hängande på sig.
En värnpliktig ler in i kameran. Hon har flera stora väskor hängande på sig.
Nästan 6 000 värnpliktiga rycker in i Försvarsmakten under sommaren och hösten. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
En värnpliktig står med en stor svart väska på ryggen och en stor grön framför sig. Bakom henne syns pallar med kläder.
Första dagen på grundutbildningen hämtas all materiel från serviceförrådet. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Två personer står och pekar på en schema.
Första veckan brukar inledas med att se till att man har all materiel. Därefter börjar den grundläggande soldatutbildningen. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Inryck på Livgardet 2023-06-26
Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten

54 av dem som ryckte in den 26 juni har precis kommit till Kungsängens garnison strax norr om Stockholm för att genomföra sin grundutbildning med värnplikt på Livgardet. Dessa värnpliktiga har en lång utbildning framför sig. Muck är många månader bort och till dess ska de nyinryckta vara fullfjädrade i sin befattning. På Livgardet ska de stanna i 12 eller 14 månader. Efter det ska de kunna krigsplaceras som bland annat mekaniker, plutonsbefäl eller markstridsgruppchefer.

Inryck på Livgardet
Fredrika Dahlberg Skogh rycker in som markstridsgruppchef. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

Fredrika Dahlberg Skogh rycker in som markstridsgruppchef. Hon står med sina blivande gruppkamrater och packar upp den materiel hon ska använda under kommande värnpliktsår. Trots ett slitsamt släpande av väskor och påsar med persedlar till logemenett är hon positiv och ser fram emot utbildningen.

– Jag tänker att en utmaning alltid är roligt. En grundutbildning känns som en dålig grej att tacka nej till, om man kan och får den möjligheten. Det känns bara helt rätt att göra det, säger Fredrika.

På frågan om vilka förväntningar hon har på utbildningen vill hon att det ska bli något nytt och spännande.

– Jag hoppas att det inte blir som hemma. Att det blir omväxling, en helt ny vardag. Jag hoppas att det blir som jag tänkt mig. Att man får göra det jobbiga och det enkla, att man får göra allting.

Totalt kommer 5 904 värnpliktiga att rycka in på Försvarsmaktens olika förband över hela Sverige. Inrycken sker under flera tillfällen under sommaren och hösten, men gemensamt för alla nya värnpliktiga är utbildningens början. Under de första dagarna hämtas materiel ut, kläder, ryggsäckar och stormkök samt vapen. Under den första tiden får alla värnpliktiga en grundläggande soldat- och vapenutbildning, så att de kan klara sig i fält och hantera sin automatkarbin på ett säkert sätt. Därefter kommer de värnpliktiga att göra olika befattningsutbildningar för att specialisera sig på det som just de är uttagna till.

Värnplikten är avgörande för att kunna upprätthålla och utveckla Sveriges militära förmåga. Med värnpliktiga och anställda soldater och officerare bygger vi ett starkare försvar som möter varje hot och klarar varje utmaning. Ett försvar vars yttersta uppgift är att bevara landets frihet och skydda vår rätt att själva välja hur vi ska leva.

Är du själv intresserad av att genomföra en grundutbildning med värnplikt? Läs mer här.

Inryck i sommar:

26 juni:

780 st.

Norrlands dragonregemente (K 4), Bodens artilleriregemente (A 8), Dalregementet (I 13), Livgardet, Skaraborgs regemente (P 4), Göta trängregemente (T 2), Luftvärnsregementet (Lv 6), Södra skånska regementet (P 7), Göta Ingenjörregemente (Ing 2), Gotlands regemente (P18).

24 juli:

528 st.

Blekinge flygflottilj (F 17), Försvarsmaktens tekniska skola, Försvarsmedicincentrum, Stockholms amfibieregemente (Amf 1), Marinbasen, Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4), Tredje sjöstridsflottiljen, Fjärde sjöstridsflottiljen.

31 juli:

127 st.

Norrbottens flygflottilj (F 21), Helikopterflottiljen

7 augusti:

1426 st.

Skaraborgs flygflottilj (F 7), Ledningsregementet, Skaraborgs regemente (P 4), Göta trängregemente (T 2), Göta Ingenjörregemente (Ing 2), Gotlands regemente (P18).

14 augusti:

1664 st.

Norrbottens regemente (I 19), Västernorrlands regemente (I 21), Bodens artilleriregemente (A 8), Totalförsvarets skyddscentrum, Livgardet, Luftvärnsregementet (Lv 6), Södra skånska regementet (P 7).

21 augusti:

565 st.

Stockholms amfibieregemente (Amf 1), Marinbasen, Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4).

18 september:

804 st.

Norrbottens flygflottilj (F 21), Blekinge flygflottilj (F 17), Upplands flygflottilj (F 16), Skaraborgs flygflottilj (F 7), Helikopterflottiljen, Tredje sjöstridsflottiljen, Fjärde sjöstridsflottiljen, Första ubåtsflottiljen, Sjöstridsskolan.