Amerikanska bombflyg baserar i Luleå

Måndag 19 juni landade två amerikanska B-1B Lancer ur Bomber Task Force (BTF) på Luleå-Kallax flygplats för att basera på Norrbottens flygflottilj, F 21. För första gången i modern tid har amerikanska bombflygplan därmed landat i Sverige.

20230619 F21 LULEÅ SVERIGE AMERIKANSKA B-1B LANCER LANDADE PÅ  F 21 EFTER ATT BLIVIT ESKORTERADE AV JAS-39 GRIPEN Foto:Axel Öberg/Försvarsmakten RÄTTIGHETER FÖR DENNA BILD

Publicering får ej ske i kommersiellt syfte (som marknadsföring för vara eller tjänst eller vidareförsäljning). Bilderna får inte heller användas i sammanhang som strider mot grundläggande demokratiska värderingar eller som strider mot Försvarsmaktens värdegrund eller i politiskt syfte. Försvarsmakten förbehåller sig rätten att neka användning av bilder.


This picture may not be published for commercial purposes (as advertising for goods, services or sales). It must also not be published in any context that are contrary to fundamental democratic values or values of the Swedish Armed Forces. It also must not be published for political purposes. The Swedish Armed Forces reserves the right to restrict the use of our pictures by others.
Måndag 19 juni landade två amerikanska B-1B Lancer ur Bomber Task Force (BTF) i Luleå. Foto: Erik Westberg/Försvarsmakten
B-1B Lancer
16.41 den 19 juni landar två B-1B Lancers in på Luleå-Kallax flygplats. Ett stycke historia då det är första gången i modern tid som amerikanska bombplan landar i Sverige. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
B-1B Lancer
B-1B Lancer är ett amerikanskt långdistansbombflygplan som har en räckvidd upp emot 12 000 km. Foto: Flygvapnet
Svenska Jas 39 Gripen eskorterar de amerikanska B-1B Lancer i svenskt luftrum.
Svenska Jas 39 Gripen eskorterar de amerikanska B-1B Lancer i svenskt luftrum. Foto: Flygvapnet
Svenska Jas 39 Gripen eskorterar de amerikanska B-1B Lancer i svenskt luftrum.
Svenska Jas 39 Gripen eskorterar de amerikanska B-1B Lancer i svenskt luftrum. Foto: Flygvapnet
B-1B Lancer
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
B-1B Lancer
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
B-1B Lancer
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
B-1B Lancer
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
B-1B Lancer
Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
B-1B Lancer
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
brigadgeneral Tommy Petersson.
Ställföreträdande flygvapenchef, brigadgeneral Tommy Petersson. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Brigadgeneral Bryony Terrell
Brigadgeneral Bryony Terrell från U.S. European Command's strategy, plans and policy deputy director, U.S. Air Force. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
flaggor
Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

– Detta är en historisk händelse. I dessa oroliga tider och i väntan på ett Natomedlemskap är det viktigt med starka partners. Vi har återkommande samövat med Bomber Task Force där vi övat hela kedjan, från eskort och samband till skarp vapeninsats och nu tar vi nästa steg i vårt samarbete genom att basera B1-B Lancer på svensk mark, säger ställföreträdande flygvapenchef brigadgeneral Tommy Petersson.

USA är, tillsammans med Finland, Sveriges viktigaste samarbetspartner. 2016 undertecknades en avsiktsförklaring mellan Sverige och USA där bilaterala övningar ingår.

Sverige har bjudit in till och leder övningen, som har planerats sedan länge.

– Vi gör detta här i Norrbotten och Luleå – ett strategiskt viktigt område för Sverige. Vi gör det på en flottilj som har god erfarenhet av att ta emot och ge stöd till andra nationer vid basering på basen.

Samövning handlar om att öka interoperabilitet, det vill säga vår förmåga att kunna verka tillsammans med USA. Övningen visar förstås att Sverige och USA har ett nära militärt samarbete och har förmågan att verka tillsammans i vår del av Europa. Det stärker vår militära förmåga för att möta ett väpnat angrepp.

– I går såg vi när våra B-1B Lancers landade på svensk mark eskorterade av svenska Jas 39 Gripen. BTF har till uppgift att genomföra operationer över hela världen, vi bidrar med stabilitet och ökar beredskapen för insatser när och om det behövs. Ju mer vi kan integrera med andra försvarsmakter, desto mer redo är vi att möta utmaningar tillsammans nu och i framtiden, säger brigadgeneral Bryony Terrell från U.S. European Command's strategy, plans and policy deputy director, U.S. Air Force.

Syftet är att öva försvaret av Sverige, på och över svenskt territorium. De amerikanska bombflygplanen kommer i samband med baseringen samöva med både flygvapnet och armén.

Tillsammans bidrar detta till stabilitet i vårt närområde.