Succé när armén firade 500 år

Strålande solsken, en bra bit över 100 000 besökare och bara glada miner. Firandet av armén 500 år på Gärdet i Stockholm går inte att beskriva som annat än succé.
– Det här visar vilket försvarsintresse som finns hos svenskarna, säger arméchef Karl Engelbrektson.

besökare
besökare
Över 100 000 besökare var nyfikna på arméns historia och framtid. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
Färjefärd
Färjefärd från Lejonslätten. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
kanon
Under dagen kunde man se historiska förevisningar. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
fanor
Parad med nuvarande fanor och standar samt gamla fälttecken. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
Arméchef Karl Engelbrektson var glad över att så många valde att besöka Arméns jubileumsfirande. Foto: Amanda Juvas/Försvarsmakten

Fallskärmshoppning, stridsfordonsuppvisning. Ansiktsmålning av både vuxna och barn, historisk fanparad och möjlighet att testa hur tung en jägarryggsäck är. Stridsförevisning och karoliner, saluter och färjefärd från Lejonslätten. Och stilenlig avslutning med konsert av Arméns musikkår och slutligen, arméns stora tapto.

I mer än nio timmar intog armén på lördagen klassisk mark, Ladugårdsgärdet i Stockholm, från tidig morgon till tidig kväll. 

Enligt polisens uppskattningar uppgick det totala besöksantalet till över 100 000 besökare.

Och trots att dagen gick i uppvisningens tecken, så genomfördes en skarp insats kvällen innan: några soldater från Göta ingenjörsregemente, Ing 2, upptäckte en brand i ett ventilationssystem hos ett intilliggande värdshus. När brandkåren kom, var branden redan släckt, varvid en större brand förhindrades enligt räddningstjänsten.

Det var en mycket nöjd och tacksam arméchef som gick hem på lördagkvällen.
– I dag har varit en underbar dag att vara chef för den här försvarsgrenen. Jag är imponerad över alla som medverkat på olika sätt. Tack till er alla, säger Karl Engelbrektson.