Nya brandbilar levererades till flygvapnet

Den 10 maj, överlämnade Försvarets materielverk, FMV, de nya brand- och räddningsbilarna till flygvapnet, under högtidliga former. Det handlar om totalt 22 nya bilar med PFAS-fri släckvätska som ska minska Försvarsmaktens miljöpåverkan.

Räddningsbil
Räddningsbil
Räddningsbil typ 2. Foto: Petra Blomqvist/Försvarsmakten
Lars Helmrich och Tommy Petersson
Lars Helmrich, FMV, överlämnar kontrollboken för räddningsbilen till Tommy Petersson, ställföreträdande flygvapenchef. Foto: Petra Blomqvist/Försvarsmakten
räddningsbilar
Gammalt möter nytt. Den 10 maj välkomnades den nya räddningsbilen till flygvapnet. Foto: Petra Blomqvist/Försvarsmakten
soldater vid bil
Foto: Petra Blomqvist/Försvarsmakten
soldater
Foto: Petra Blomqvist/Försvarsmakten
230510 Leverans av ny räddningsbil till Flygvapnet vid en ceremoni i Uppsala.
Foto: Petra Blomqvist/Försvarsmakten

Vid ceremonin vid Flygstaben på onsdagen så överlämnades de första 10 av 22 fordon som totalt kommer att levereras från FMV till flygvapnet under 2023.

– Vi behöver en ny modern räddningsbil till flygvapnet och nu äntligen har vi fått det. Vi tar ett stort ansvar och har ställt höga krav på den här leveransen.  Räddningsfordonen blir ett viktigt tillskott för flygvapnets verksamhet och samtidigt bra för miljön, säger ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson.

Redan för två år sedan fattade Försvarsmakten beslut om att endast PFAS-fri släckvätska ska användas i de nya brand- och släckningsfordon som ska användas i verksamheten.

– Den här leveransen är ett viktigt steg. Nu får flygvapnet en räddningsbil som dessutom möjliggör en full omställning till PFAS-fri släckning, säger Henrik Troedsson, chef för flygbassystem vid FMV.

Bilarnas tillverkas av österrikiska Rosenbauer International AB och i avtalat ingår även vidmakthållande (reservdelar) och tekniskt stöd.