Amerikanska B-52:or eskorterades genom svenskt luftrum

Under fredagen har amerikanska Bomber Task Force med B 52:or samövat med och eskorterats av svenska Jas 39 Gripen genom svenskt luftrum.

gripen och b52
gripen och b52
Svenska Jas 39 Gripen samövade och eskorterade amerikanska B 52:or genom svenskt luftrum under fredagen. Bilden från ett tidigare tillfälle. Foto: Försvarsmakten

Denna typ av samövning är något Försvarsmakten gör återkommande och är väl etablerat. Sverige har ett väl utvecklat militärt samarbete med USA och tillsammans med andra bygger vi säkerhet och stabilitet i vårt närområde.

– Under dagens samövning eskorterade vi de amerikanska bombflygplanen med våra gripenplan genom svenskt luftrum under cirka en timmes tid. Flygningen skedde på hög höjd och den kunde genomföras som vi planerat. Det blev ett bra övningsutbyte, säger flygvapnets operationschef överste Peter Greberg.

Den ryska invasionen av Ukraina är anledningen till det försämrade säkerhetsläget. Därför är det viktigare än någonsin med den här typen av försvarssamarbeten, syftet är att stärka Försvarsmaktens förmåga att försvara Sverige mot väpnat angrepp.