Bergslagens artilleriregemente är återinvigt

– Härmed förklarar jag Bergslagens artilleriregemente, A 9, återupprättat.

Med de orden förrättade H.K.H. Prins Carl Philip invigningen av A 9 inför ett fullsatt Brogårdshallen i Kristinehamn söndagen den 4 december. Till tonerna av Arméns musikkår och svenska fanor som bakgrund återlämnades A 9:s standar från Bodens artilleriregemente, A 8.

Invigning Bergslagens artilleriregemente, A 9
Invigning Bergslagens artilleriregemente, A 9
Drygt 700 personer var på plats när Bergslagens artilleriregemente återupprättades Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten
Invigning Bergslagens artilleriregemente, A 9
H.K.H. Prins Carl Philip och försvarsminister Pål Jonson var bland talarna under invigningsceremonin Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten
Invigning Bergslagens artilleriregemente, A 9
Chefen för A 9, överste Lars O. Jonsson Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten
Invigning Bergslagens artilleriregemente, A 9
Överbefälhavare Micael Bydén talade under ceremonin Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Invigning Bergslagens artilleriregemente, A 9
Efter ceremonin bjöds Kristinehamnsborna till Stadsparken där Noraskog kompani visade upp sin verksamhet Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten

– Det handlar om att försvara Sverige, vårt sätt att leva och vår frihet. Med ett starkare försvar kan vi upprätthålla vår säkerhet. Och Kristinehamn har betydelse för den öst-västliga förbindelsen i Sverige, sa försvarsminister Pål Jonson.

– En historisk dag för Kristinehamn, för Försvarsmakten och för Sverige. När Bergslagens artilleriregemente åter invigs skapas förmåga att utbilda artilleri i södra Sverige. En viktig förmåga för Försvarsmakten. Ni medarbetare ska känna att ni är viktiga i den tillväxt som sker. Vi ska sikta snabbt, vi ska sikta långt och vi ska sikta högt. Det är dit vi ska, sa överbefälhavare Micael Bydén.

I och med invigningen blir Bergslagens artilleriregemente en egen organisationsenhet, ett eget förband med eget heraldiskt vapen, vilket är en viktig milstolpe i etableringsarbetet. Den som är utsedd att driva arbetet vidare är överste Lars O Jonsson som tillträdde som regementschef för A 9 den 1 december.  

– Det är härligt att vara tillbaka. Idag skriver vi historia. Det är med stolthet och ödmjukhet jag tar mig an uppgiften att leda regementet. Vi ska ta oss an de traditioner vi har men vi ska också bygga nytt, sa Lars O Jonsson

Efter ceremonin visade Noraskog kompani upp artilleriets pjäser Archer och fordon i stadsparken. Många intresserade passade på att besöka dem där.

Invigningskonsert

Invigningsfirandet inleddes redan på lördagskvällen då Arméns musikkår bjöd allmänhet och inbjudna gäster på en mycket uppskattad konsert i Brogårdshallen. Med sig hade de solisten John Lundgren som blev utsedd till svensk Hovsångare 2021.